Lägerskola på Lappudden

Vid Höga Kusten, mellan Härnösand, Örnsköldsvik och Kramfors ligger Lappudden i Nordingrå. Från Stockholm är det ganska precis 40 mil. Namnet Lappudden kommer sig av att samer, eller lappar som man sa förr, rastade på udden när de färdades med sina renar från fjällen ner mot kusten. Från sent 1600-tal bodde bofasta samer på Lappudden.

Man skulle kunna säga att historien går igen för sedan 2008 driver företaget AGMA Forntid & Äventyr en konferensanläggning här med tyngdpunkten på just historia. Bl a bedriver de lägerskola på olika teman. Det kortaste är ett endagsprogram där eleverna under några timmar får prova på livet i forntiden och testa olika hantverksaktiviteter, exempelvis att tova och smida, att göra upp eld med eldstål och flinta och att baka bröd på gammalt vis.

Vill ni fördjupa er lite mer kan ni välja en tredagars lägerskola där ni förutom ovannämnda aktiviteter får fiska, paddla kanot, skjuta med pilbåge och gå på rundvandring bland Lappuddens fornlämningar. På kvällarna blir det bastu och korvgrillning. Nätterna tillbringas i tältkåtor med plats för 10-15 personer vardera.

Hur tar man sig enklast till Nordingrå? Det beror såklart på varifrån ni åker, men har ni lite tid på er är det inte så komplicerat. Nordingrå är sammankopplat med närliggande städer genom busstrafik, så har ni inte egen buss kan ni lätt ta er dit via järnväg i exempelvis Härnösand och Örnsköldsvik, eller från Sundsvall Timrå Airport.

Fördelen med att hyra egen buss (eller minibussar) är att ni då kan passa på att ta en egen sightseeingtur i området före eller efter lägerskolan. Höga Kusten erbjuder storslagen natur och det känns nästan synd att inte se mer av den när ni ändå är här. Höga Kusten-bron, Ulvön, hällristningarna vid Nämforsen, utsikten från Slåttdalsskrevan, Höga Kustens skärgård är bara några av de platser eleverna aldrig kommer att glömma.

Hur mycket ni vill se och göra kan ju också bero på hur välfylld klasskassan är. Fast detta är ett problem som går att lösa. Genom att låta eleverna ägna sig åt lite provisionsbaserad försäljning kan Delikatesskungen vara svaret på alla era frågor. Några av frågetecknen kommer garanterat att rätas ut när ni läst om Delikatesskungens försäljningskoncept.