Kanin Cup i squash

Squash började man spela i England i mitten av 1800-talet, men det tog till 1920-talet innan det började spelas i stor skala. Här i Sverige har det inofficiellt spelats svenska mästerskap sedan 1937. Svenska Squashförbundet bildades 1965 och fyra år senare valdes man in i Riksidrottsförbundet. En squashbana är 32×21 fot, vilket för oss som lämnat grottstadiet och anammat metersystemet betyder 9,75×6,4 meter.

I månadsskiftet maj-juni spelas en ungdomsturnering i squash på Landala squashhall i Göteborg. Under en helg (fredag-söndag) gör 130 företrädesvis svenska och norska unga squashspelare (både tjejer och killar) upp om segern i sju klasser. Det kommer att spelas drygt 300 matcher och över 1 000 game och delas ut c:a 18 000 poäng.

Arrangör för turneringen är Team Göteborg Squashklubb. Tävlingsformen är cup- eller gruppspel beroende på antal deltagare. Rak räkning till 11, bäst av 5 game. I startavgiften ingår lunch på lördagen och lättare tilltugg på fredag och söndag. Dessutom ingår inträdet på Liseberg med ungefär 40 åkattraktioner, lyckohjul och annat skoj.

Övernattning sker för den som vill i spellokalen för en billig penning, och då ingår frukost också. För den som tycker att squash hela dagarna och nattsömn på liggunderlag är en dålig kombination finns det annars flera hotell i närheten.

Till Göteborg tar ni er förslagsvis med tåg till Göteborgs centralstation eller med flyg till Landvetter Airport, om ni inte föredrar att ta er dit med egna bilar. I Göteborg är det med buss och spårvagn man tar sig fram lättast. Om ni ska ut och göra stan alltså. Annars klarar ni er bra med ett par fotriktiga skor. Till Göteborgs allra centralaste delar är det bara två kilometer från Landala squashhall. Till Liseberg ännu kortare.

Då återstår bara finansieringen. Väljer er klubb att sova i egna sovsäckar på hallgolvet och inte göra av med för mycket pengar på Liseberg behöver det här inte bli dyrt alls, men pengar har ju en förmåga att aldrig räcka till, så måhända skulle ett tillskott till klubbkassan ändå komma väl till pass. Ett sätt att ordna detta är att sälja Delikatesskungens lättsålda delikatesser. Det kan faktiskt inbringa tiotusentals kronor för den förening som hjälps åt och är lite ihärdiga. Kul är det också. Kanske inte lika kul som squash, men närapå. Hur gör man då? Jo, så här!