Åk på klassresa till Smålands älgpark!

Det är svårt att begära av dagens barn, morgondagens vuxna, att de ska ta miljön och naturens kretslopp på allvar om de aldrig upplever denna natur och istället, tack vare amerikansk film, vet mer om dinosaurier än om nutidens svenska fyrfotingar. Logiken säger att en klass som på skolresan får träffa vilda djur i sitt rätta element har lättare att i framtiden sortera sina sopor och bry sig om sitt ekologiska fotavtryck.

Ett sätt att ordna detta är att ta med eleverna till en älgpark. Sådana finns lite varstans i landet, från Vittangi i norra Norrland till Hässleholm i Skåne. En karta över ett trettiotal av dem går att hitta här.

En av älgparkerna är Smålandet, som logiskt nog ligger i Småland, närmare bestämt i Markaryd. Denna älgpark öppnade för tio år sedan och har haft ett stigande besökarantal ända sedan dess. Tanken bakom Smålandets älgpark är att besökarna ska kunna uppleva älgen i dess naturliga skogsmiljö från bilfönstret eller från Smålandets eget safaritåg. Tåget går faktiskt på hjul. Antar att det är något dialektalt småländskt som gör att de ändå kallar det tåg. ”Tåget” tar hur som helst 60 personer åt gången och lokföraren (lastbilschauffören alltså, det är något småländskt som sagt) guidar besökarna genom den 45 minuter långa färden. Sedan 2008 har Smålandet även ett hägn med amerikanska bisonoxar som även de får en påhälsning.

Efter att ha träffat dessa väldiga djur kan barnen sedan stifta bekantskap med gårdens getter, som också är vana vid och trevliga mot nyfikna människor. Ta därefter en tur till den mycket spektakulära souvenirbutiken som bl a inrymmer en gårdsbrunn från 1700-talet och en 3200 år gammal svartek. Besöket kan efter det avslutas med fika och tilltugg på Café Smålandet. Här kan man njuta av nygräddade våfflor ifall man under rådande omständigheter tycker att det är för makabert att hugga in på älgkorven.

Nu från skogens konung till delikatessernas. Ett kul och lärorikt sätt att samla pengar till klasskassan är att sälja Delikatesskungens produkter till vänner, bekanta, grannar, mammas arbetskamrater, pappas korpfotbollslag, mormors syjunta… Ja, som ni märker kommer det här med lite kreativt försäljningstänkande att kunna bli en lönsam historia. Första steget är att klicka på den här länken!