Spela ST-Cupen i jul!

I Tyresö, en och en halv mil sydost om Stockholm, spelas ST-Cupen, en inomhusturnering i fotboll för barn och ungdomar. Hit tar man sig med kollektivtrafiken på 20 minuter från centrala Stockholm, om man inte föredrar att åka bil.

Cupen har arrangerats varje år sedan 1981 och spelas i december-januari, under jullovet. Från början var Stockholms Tidningen en av arrangörerna, därav namnet. Men att tidningen gick i graven efter ett par år hindrade inte ST-Cupen från att fortsätta. Numera är det över 600 lag med tjejer och killar i åldern 7-18 år (P7-P17 och F7-F17) som gör upp om segern i hela 33 klasser.

Tävlingen spelas i fyra idrottshallar i Tyresö kommun, nämligen Tyresöhallen, Bollmorahallen, Strandhallen och Slottshallen. Tyresöhallen är huvudhallen där även tävlingskansliet brukar hålla till. Totalt har de fyra hallarna över tvåtusen åskådarplatser och för supportrar/föräldrar som inser omöjligheten i att bevaka fyra hallar på en gång finns ständigt uppdaterad resultattabeller tillgängliga på internet. Det går också att sms-prenumerera på resultaten så att man får det egna favoritlagets eller specifika matchresultat direkt till sin telefon efter matchslut.

ST-Cupen spelas med fyra utespelare och en målvakt. Totalt får man växla mellan max 13 spelare, så det gäller för lagledarna att hålla reda på spelarna så att man har rätt antal av dem ute på planen. Först spelas ett gruppspel där 3-5 lag möts i serieform. Ettan och tvåan i varje grupp (och i vissa fall bästa grupptrean) går vidare till slutspel. Speltiden är 1×15 minuter förutom i finalen som spelas i 2×10 minuter. Undantagna är klasserna för SM-kval (F&P 16 &14) där man spelar 1×20 minuter, men även där med finaler i 2×10 minuter. Turneringen spelas i handbollshallar och det är också handbollsplanens begränsningslinjer som gäller som spelplan. Bollen är en 5-mannafotboll, s k five-a-sideboll eller Futsalboll. Skor för inomhusbruk ska användas, utan dubbar och med sulor som inte färgar golvet. Benskydd är obligatoriskt i samtliga klasser.

Ja, det är mycket som ska till för att kicka lite boll. Utrustning i form av kläder, fotbollar och annat, och så deltagaravgifter i turneringar, resor och andra kostnader i samband med dem. Lyckligtvis finns det hjälp att få. Genom att låta lagets spelare sälja Delikatesskungens lättsålda produkter kan man få in pengar till klubbkassan, ett koncept som många föreningar redan provat och ständigt återkommit till. Vill ni veta mer – klicka här!