Klassresa till Sveriges sommarstad – Halmstad

Halmstad är Hallands residensstad och målet för många skolresor, främst sommartid. I år har man dessutom fått utmärkelsen Årets Sommarstad 2014, när man i en undersökning i Reseguiden.se valdes ut som hela Sveriges allra bästa sommarstad, i konkurrens med 153 andra städer.

I Halland ligger ju de där floderna ingen människa kommer ihåg efter grundskolans slut, och en stor del av Halmstads dragningskraft handlar om just vatten. Här finns både utomhusbassänger och långa havsstränder. Strax utanför Halmstad ligger Tylösand, känd för sin sju kilometer långa sandstrand. Här finns också Hotel Tylösand där en av ägarna heter Per Gessle, mest känd för sin musik (och möjligen för att han har norra Europas stripigaste frisyr).

Ett av Halmstads mest unika sevärdheter med vattenanknytning är naturreservatet Danska fall. Som namnet antyder är det ett naturligt vattenfallssystem. Och det är ingen liten fontän vi snackar om. Fallhöjden är hela 36 meter! Namnet Danska fall kommer från en sägen som går ut på att danska soldater försökte ta sig över en hängbro när de gömde sig i skogarna vid ån Assman. Svenskar högg då ner bron varpå danskarna störstade ner i forsen och dog. I fredstider är det här emellertid en mysig plats.

I Halmstad har konsten en viktig plats i kulturlivet. Här finns både Halmstads Konsthall och Hallands Konstmuseum. Missa inte heller friluftsmuséet Hallandsgården med äldre byggnader och guidade visningar.

Vill ni ha lite skoj på resan också kan vi rekommendera Halmstad Äventyrsland. Här finns åkattraktioner, hoppborgar, ponnyridning och cirkus. Och glass och hamburgare såklart!

Finns det fortfarande spring i benen kan man ta en tripp till Halmstad Aktivitetscenter. På Arosfortet finns celler med kreativa utmaningar. Allt utom en speedad Gunde Svan. En annan populär aktivitet är Laserdome, där man med lasergevär i händerna jagar varandra genom mörka gångar och tuffa hinder. Här finns också en klassisk femkamp, där ni väljer ut fem grenar ur ett brett register.

I och ikring Halmstad finns massor av övernattningsmöjligheter. Camping, stuguthyrning, vandrarhem och hotell. Så det är bara att börja planera resan. En kugge i planeringen brukar vara pengar, och ett sätt att samla ihop sådana är att samarbeta med Delikatesskungen. Mer om hur det fungerar går att läsa här!