Klassresa till England

Ett klassresemål i absolut världsklass hittar man i nordvästra England, strax utanför Salisbury – Stonehenge, en gigantisk stenformation som är ett av världens största mysterier och som sedan 1986 finns på Unescos världsarvslista. Denna cirkelformade stensättning från bronsåldern består av två runda stenformationer omgivna av en ringgrav och en jordvall. Den yttre stencirkeln är 30 meter i diameter, bildad av fem meter höga stenar förbundna med horisontella stenar ovanpå.

Stonehenge är sannerligen inget hastverk! De tidigaste aktiviteter man kunnat hitta i området är rester av tre stora hål från c:a 7000 f.Kr. Ringgraven och jordvallen är från ungefär 3100 f.Kr. Stenarna började troligen sättas dit någon gång 2500-2000 f.Kr. Sedan har Stonehenge byggts ut i flera faser under en period om hela tvåtusen år.

Vilka har då byggt detta monument och varför? Det är det ingen som vet, vilket naturligtvis bidrar till intresset. Precis som i fallet med Egyptens pyramider är det svårt att föreställa sig att det ens skulle vara möjligt utan moderna maskiner och kunskaper. Därför vimlar det av myter om trollkarlar, gudar och jättar. Andra har hävdat allt från landningsplats för utomjordingar till en symbol för det kvinnliga könsorganet. En mer verklighetsförankrad teori kom på 1960-talet då astronomen Gerald Hawkins menade att Stonehenge kunde ha skapats för att förutse sol- och månförmörkelser, alltså som en slags förhistorisk räknemaskin. Idag verkar många arkeologer och forskare överens om att monumentet åtminstone har något med soldyrkan att göra.

Under 1900-talet blev Stonehenge ett tillhåll för pilgrimer, nyhedningar och new age-folk i största allmänhet. Åren 1972-1984 hölls Stonehenge öppna festival (Stonehenge free festival) runt sommarsolståndet, men 1985 förbjöds festivalen av den brittiska regeringen som inte såg nyttan av att en massa hippies och narkomaner samlades och gjorde åverkan på naturen kring monumentet. Numera är det återigen tillåtet att samlas vid stenarna under sommarsolståndet, men festivalen har till skillnad från solen lyst med sin frånvaro.

Från London är det fjorton mil till Stonehenge, en sträcka man lättast tillryggalägger med hjälp av järnvägen. Tågen till Salisbury går en gång i halvtimmen. Från Salisbury kan man åka buss de sista 16 kilometerna till Stonehenge. T ex kan man ta ”The Stonehenge tour”, en dubbeldäckad buss från Salisbury tågstation.

Vill ni inte åka tillbaka på en gång utan övernatta finns gott om möjligheter, allt från anrika 1400-talshotell till relativt billiga bed & breakfast i närheten av Stonehenge. Detta vill ni hur som helst inte missa, och behöver ni bättra på reskassan finns ett bra tips här!