Ånglokstur i Sörmland

I Sverige har vi haft järnväg sedan år 1856, då man byggde tre järnvägssträckor för ånglokstrafik. Det fanns visserligen spår innan dess också, redan på 1700-talet, men då drogs vagnarna med häst eller vinsch, så det fanns ingen spårtrafik över större områden. 1862 öppnades Västra stambanan, sedan dess har det funnits spår mellan Stockholm och Göteborg. 1864 tillkom Malmö genom Södra stambanan. I slutet av 1800-talet började man elektrifiera nätet och runt andra världskriget var hela det svenska järnvägsnätet elektrifierat.

Men runtom i landet finns det fortfarande ånglokstrafik i form av museijärnvägar, ofta ideellt drivna av människor och föreningar som tycker att ånglokstrafikens historia förtjänar att uppmärksammas och bevaras. En av dessa museijärnvägar är Östra Södermanlands Järnväg med ångtågstrafik mellan Mariefred och Taxinge. Här kan den som vill resa med ångloksdragna tåg tillverkade 1890-1920. Antingen från punkt A till punkt B eller i en rundtur som slutar på samma plats som den början. När det gäller ångloksturer är det ändå resan som är målet, för det går definitivt inte i X2000-fort. Här kan ni få se ett litet smakprov:

Välj mellan 2:a och 3:e klass. I 3:e är det ostoppade träbänkar som gäller. I 2:an är det stoppade säten, gardiner och annan ”lyx”. Ettan då? Nej, det finns det ingen. Förr fanns det bara 1:a klass i fjärrtåg på större järnvägar, så duger inte detta får ni stanna hemma.

Är ni en stor grupp finns möjligheten att abonnera ett extratåg utanför ordinarie trafik. För den grupp som vill kombinera transportsätt finns också en annan variant. I det som kallas Mariefredsrundturen ingår ångfartygsresa med s/s Mariefred (ångfartyg som gått i trafik sedan 1903) Stockholm-Mariefred, ångtågsresa Mariefred-Läggesta och snabbtåg på Svelandsbanan sträckan Läggesta-Stockholm. Ni väljer själva i vilken riktning ni vill göra denna resa som avverkas på en dag, inklusive sightseeing i Mariefred. Där kan ni bl a besöka Gripsholms slott, eller Östra Södermanlands Järnvägs egna lokaler, Stationshuset, lokstall, vagnhall och Jernvägscaféet med uställning och försäljning av souvenirer och leksaker i museibutiken.

Behöver klasskassan ett tillskott för detta ångtågsäventyr är en möjlig väg att sälja Delikatesskungens produkter, ett både roligt och enkelt sätt att tjäna pengar till klassen. Så här går det till!