Skolresa till Östersund

Nästan exakt i mitten av Sverige hittar vi Östersund. Fast ligger Östersund verkligen i Sverige? Det är ju Jämtlands residensstad och för drygt 50 år sedan, 1963, utropade sig Jämtland till republik, då under namnet Jemtland, med egen president och egen arme – Jemtlands Republikanska Armé, JRA. Detta gjordes givetvis med glimten i ögat, men med lite allvar i botten också. Här uppe har man alltid hävdat sin självständighet och motsatt sig påbud från de politiska makthavarna i Stockholm. Det är knappast en slump att det var här motståndet mot den europeiska gemenskapen var som allra starkast inför folkomröstningen. Och trots att Jämtlands självständighet utropades utan föregående förhandlingar med Sverige fick republikens förste president, Yngve Gamlin, uppvakta Sveriges dåvarande statsminister Tage Erlander på Harpsund.

Med tre avslagna ansökningar om att få arrangera olympiska vinterspelen är Östersund möjligen världens mest misslyckade OS-stad, men trots det är Östersund en fantastisk idrottsstad, och främst är det vinteridrott som gäller. Här finns fina skidbackar och från Östersunds Skidstadion utgår några av landets bästa elljusspår där man bl a kan hitta skidvärldsmästaren och bragdguldvinnaren Johan Olsson. I Vinterparken finns ännu fler skidspår, men här bjuds också på skridskobanor, vinterbad och skotersafari.

Östersund fungerar också som resmål på sommaren för här finns både orörd natur, vandringsleder och cykelbanor. Bada kan man göra på det spektakulära äventyrsbadet Storsjöbadet, eller utomhus i Storsjön, vilket kan vara minst lika äventyrligt eftersom sjön förutom öring, röding, gädda och ål enligt sägnen härbärgerar en monsterlik varelse kallad Storsjöodjuret:

Äventyr hittar man också på äventyrshuset Multi Challenge med klätterväggar, laserhall och gokart. Och på Frösö Zoo, tio minuters bil- eller bussresa från centrala Östersund. Där finns över 700 djur från hela världen! C:a 30 minuters bilfärd från Östersund ligger Moose Garden, där man kan få en guidad tur bland tama älgar.

Har man fått nog av äventyr kan man besöka Jamtli, ett museum som beskriver livet förr i världen, ett slags Skansen i Östersundstappning, med gott om aktiviteter för barn som historiska tidsresor och Barnens Trafikskola. Jamtli har arbetat hårt för att vara ett tillgängligt alternativ även för funktionshindrade.

Under vistelsen i Östersund kan man välja att bo på hotell, pensionat, eller vandrarhem, eller på camping, i stugor eller tält.

Då återstår bara att få ihop pengarna till klassresan. Det kan vi hjälpa er med här!