Klassresa till Tom Tits – Lek och lär

I Södertälje, fyra mil söder om Stockholm, finns Tom Tits Experiment, en helt unik anläggning för att sprida kunskaper om och intresse för naturvetenskap och teknik. Teoretiska lektioner i all ära, men ibland behöver man få kavla upp ärmarna och prova saker i praktiken. Det är hemligheten bakom Tom Tits experimentsuccé.

Det hela började som en utställning i Södertälje Konsthall 1985. Två år senare permanenterades verksamheten i egna lokaler. Och vilka lokaler sen! Inomhus finns 6 500 kvadratmeter i fyra våningsplan sprängfyllda med lekfulla experiment, och som om inte det räckte finns det en ännu större park utanför med vattenlekar, åkattraktioner och en simulerad vind där man kan få prova på skillnaden mellan storm och orkan. Parken är en riktig guldgruva. Ja faktiskt! Här kan du till och med få prova att vaska guld.

Nu har jag använt ordet ”prova” säkert fem gånger, men det kommer tillbaka hela tiden på det här stället. Här finns hundratals experiment för den som vill öka sina kunskaper inom områdena fysik, matematik, teknik, natur, geografi, biologi och människa. Kunskaper går att läsa sig till i böcker, men minnet av en kemisk laboration man själv fått utföra stannar kvar livet ut.

Enligt Tom Tits själva passar ett besök bra hos dem för alla ”mellan 2 och 102 år”. Hiss och ramper finns för barnvagnar. Lokalerna är förresten handikappanpassade och man strävar efter att experiment och åkattraktioner så långt som möjligt ska gå att ta del av även för den som sitter i rullstol eller är handikappad på annat sätt.

Hur lång tid ska man avsätta på Tom Tits då? Ja, på mindre tid än ett par timmar kommer ingen vetgirig barngrupp komma igenom det här stället, men uppåt finns nästan ingen begränsning. Jo, de stänger ju förstås på nätterna, men dessförinnan kan man förutom själva experimenten handla leksaker och experimentprylar i Tom Tits egna butik, äta mat i restaurangen, fika i det ekologiska caféet, ha picknick i parken eller äta medhavd matsäck i matsäcksrummet. Hos Tom Tits kan man faktiskt boka ett helt barnkalas.

Från Stockholm tar man sig enklast dit med pendeltåg. Från Stockholms central tar tåget trekvart och från pendeltågstationen är det c:a tio minuters promenad. Det går också att åka buss från Liljeholmens T-banestation.

Mer information om hur besöket hos Tom Tits Experiment blir så bra som möjligt hittar du här: Tom Tits webbplats

Och hur ni tjänar ihop pengar till denna utflykt går att läsa här!