Klassresa till Oslo, exotiskt och nära

På lördag är det sjuttonde maj, ett datum starkt förknippat med vårt västra grannland Norge. I år är det dessutom exakt 200 år sedan kung Christian Frederik, den 17 maj 1814, skrev under Norges grundlag, då Norge blev självständigt från Danmark.

Att slippa danskarna efter nästan 300 år är naturligtvis ett gott skäl att fira, och fira gör man! På syttende mai (ja, normännen kan inte riktigt stava) går varje norrman, gutt och pike man ur huse, med eller utan folkdräkt, och viftar med den norska flaggan. På Oslos huvudgata Karl Johan paraderas det av kungliga musikkårer, politiker och vanligt folk i en salig blandning. Slår man upp ordet folkfest i ett lexikon borde det finnas en bild där av Oslo på 17 maj.

I Sverige är ju nationaldagsfirande en ganska ny företeelse och det är väl inte för mycket sagt att vi ännu inte riktigt har hittat formerna för att få till det där riktigt hysteriska firandet som vår grannar i väst. Kanske borde vi alla ta en tripp till Norge för att få en egen ögonvittnesskildring av hur det ska gå till.

Oslo är en vacker stad dit det finns alla skäl att åka även övriga året. Trots att det är en snabbväxande storstad med 600 000 invånare är den full av grönområden, parker och sjöar. Hela Norge är ju känt för sina fjäll och fjordar och det är inte bara för att norrmännen är besatta av friskvård som man går på tur i tid och otid. Och om någon undrar: ja, hurtig är ett norskt låneord.

I Oslo finns också Holmenkollen, en av världens mest kända idrottsanläggningar och tveklöst Norges största turistattraktion. Där finns förutom världsberömda hoppbackar och skidspår också ett skidmuseum. Detta leder oss över till vintern. Oslo har arrangerat mängder av vinteridrottsarrangemang, med OS 1952 i spetsen. Det är en fantastisk stad att besöka även på vintern.

Finns det inga nackdelar då? Jo, Norge är inte jättebilligt med svenska mått mätt. Å andra sidan är det relativt billigt att ta sig dit, så i slutändan blir det nog ändå ett av de billigaste utlandsalternativen. Behöver ni hjälp med reskassan, klicka här!