Klassresa Dalarna – Carl Larsson gården

Har nu funderat på klassresa till Dalarna?

Carl Larsson föddes i Gamla Stan i Stockholm år 1853. Han visade tidigt prov på konstnärligt anlag och trots familjens knappa resurser hamnade han så småningom på Konstakademien. Det tog till trettioårsåldern innan han ”slog igenom”, men han tillhör alltså inte den skara konstnärer vars storhet ingen begrep medan de levde. Carl Larsson blev en superstjärna och är fortfarande en av våra mest älskade konstnärer. Hans verk är utan tvekan en del av det svenska kulturarvet snart hundra år efter sin död. Hans hustru Karin var också hon konstnär. Ibland har paret beskrivits som förra sekelskiftets John Lennon och Yoko Ono eftersom de i likhet med ex-beatlen och hans maka bröt mot dåtidens regler och konventioner. Tillsammans fick Carl och Karin åtta barn, så egentligen är det märkligt att de hann med att skapa någon konst alls.

Nästan ännu kändare än deras konst är parets hem i sitt älskade Sundborn, 13 kilometer utanför Falun. Lilla Hyttnäs, som gården egentligen heter är sedan 1940 ett mycket levande museum öppet för allmänheten känt under namnet Carl Larsson-gården. Det drivs av Carl och Karin Larssons släktförening, en ideell förening med 253 medlemmar som alla härstammar från Carl och Karin. Till gården tar man sig med buss från Falun, om man inte väljer att gå Carl Larsson-leden, en vandringsled mellan Falun och Sundborn.

Varje år besöks Carl Larsson-gården av över 50 000 besökare, många av dem skolbarn, som tar del av guidade turer och som får tillfälle att med egna ögon se hur makarna Larsson levde och verkade. Här finns konsthallen Kvarnen, en butik och mycket annat. Men kanske är det bråttom om man vill hinna uppleva Carl Larsson-gården. Den är nämligen till salu i skrivande stund. Släktföreningen har beslutat sig för att sälja konstnärshemmet, och vad som då händer med detta kulturarv är oklart. Kanske hamnar det i privat ägo, så det är inte alls osannolikt att det här är sista året det är möjligt att komma dit som besökare och få en guidning av gården.

Mitt tips: ta chansen och låt klassen uppleva det svenskaste av svenskt, i hjärtat av Dalarna! Behöver ni bättra på reskassan gör ni det allra enklast med Delikatesskungens unika försäljningskoncept.