Världsungdomsspelen

Ungdomsspelen

Världsungdomsspelen – som varje år går av stapeln under minst sagt högtidliga former på den grymt stora arenan Nya Ullevi i Göteborg – räknas faktiskt som Nordens absolut största ungdomsturnering i friidrott. Det lite roliga med just den här tävlingen är att den är öppen för precis alla som – oavsett ålder – är intresserade av att tävla i friidrott. Världsungdomsspelen i Göteborg är nämligen öppen för alla tävlande från 12 år och hela vägen upp till seniorer. Första gången som denna tävling hölls var 1996 och sedan dess så har det blivit en ganska kär tradition att den går av stapeln på Ullevi i juni. Vissa år har Världsungdomsspelen tvingats att maka på sig och flytta till annat datum än planerat på grund av att en sent bokad konsert av det större formatet med världsberömda band och artister i stil med Iron Maiden, Bruce Springsteen eller Madonna eller någon annan superkändis har dykt upp och då har man helt enkelt snällt fått flytta den ärorika friidrottstävlingen till ett annat datum. Och nog kan man ganska lätt ha all förståelse för att det måste vara en viss tjusning med att tävla på Ullevi som faktiskt är en av världens mest attraktiva och moderna friidrottsarenor.

Världsungdomsspelen har i alla år som denna tävling rullat på alltid kunnat locka till sig ett mycket stort antal tävlande från Sverige men även från många andra länder. Det brukar i genomsnitt handla om 3 500 tävlande som tillsammans gör uppåt 7 500 starter under de tre dagar som tävlingen pågår, det vill säga från fredag till söndag. Av tradition så brukar arrangörerna räkna helgen efter midsommar som ”sin” helg vilket i praktiken betyder att dessa rader skrivs ungefär samtidigt som 2013 års upplaga av Världsungdomsspelen kickar i gång i Göteborg. Genom åren så har alla de svenska världsstjärnorna deltagit, kämpat och svettats i Världsungdomsspelen. I rekordlistan finner man nämligen kända namn som Carolina Klüft, Stefan Holm, Robert Kronberg, Alhaji Jeng, Patrik Kristiansson, Johan Wissman, Susanna Kallur och Emma Green. Kommer ditt namn att finnas med i detta celebra sällskap i år? Mer information om denna tävling hittar ni här.

Ni vet väl om att Delikatesskungen kan hjälpa er klubb eller förening att kunna ha råd att låta era ungdomar få delta i Världsungdomsspelen? Läs mer om vårt helt unika koncept här.