Klassresa till Stegeborgs slottsruin

Åk på klassresa till Stegeborgs slottsruin. Stegeborg är en liten ö mitt i ett ganska trångt sund i Slätbaken som i sin tur är en lång och smal vik. Det är för övrigt i Slätbaken som Göta Kanal börjar och om du kikar riktigt noga så kan du se Stegeborgs slottsruin skymta förbi i de tokroliga filmerna om Göta Kanal med Janne ”Loffe” Carlsson i huvudrollen. Stegeborgs slottsruin är ett minst sagt historiskt landmärke och en klassresa hit är som att vandra rakt in i en bok om den svenska historien i allmänhet och den svenska renässansen och den efterföljande stormaktstiden i synnerhet. En bättre historielektion kan ni knappast få. Om ni vill ha en guidad rundvandring under ert besök på Stegeborg eller få lite mer grundläggande information om den mäktiga slottsruinens minst sagt långa och dramatiska historia så ska ni besöka den här hemsidan. Under er rundvandring så får ni veta allt och lite till om alla de händelser som har inträffat här och som har format Stegeborgs historia.

stegeborg

Historia, ja. Man kan faktiskt känna historiens vingslag när man kliver av färjan som har lagt till vid hamnen nedanför den mäktiga slottsruinen vid Stegeborg. Den allra äldsta delen av Stegeborgs slottsruin består av ett fyrkantigt tegeltorn i sydöstra hörnet som uppfördes i början av 1200-talet, det vill säga ungefär samtidigt som Söderköping blev stad. En enkel bostadsborg tillkom senare under 1300-talet, utbyggd och kompletterad med en ringmur och ett rundtorn i väster. Under 1500- och 1600-talen byggdes slottet om och till, speciellt under kung Johan III:s tid då bland annat rundtornet fick sin nuvarande höjd. Dessutom uppförde man i norra längan en slottskyrka. Flera av Vasaättens kungar föredrog att bo på Stegeborg. Gustav Vasas son Johan III föddes för övrigt på Stegeborgs slott vilket gjorde att han mer än gärna ville tillbringa så mycket tid som möjligt här.

En klassresa till Stegeborg kommer alltså att innebära att ni befinner er mitt i historiens centrum och ni kommer till på köpet att få ett minne för livet. Ni vet väl om att Delikatesskungen kan hjälpa er att tjäna pengar till er klassresa? Besök gärna den här sidan så ska vi berätta mer om vårt koncept.