Gothia Innebandy Cup – världens största innebandyturnering

Gothia Innebandy Cup är en årligen återkommande internationell innebandyturnering i Göteborg för tjejer och killar i åldern 11 till 18 år. Turneringen arrangeras traditionsenligt under trettonhelgen i januari månad varje år och bakom arrangemanget står den anrika fotbollsföreningen BK Häcken som även har gjort sig känd som arrangör av världens största ungdomsturnering i fotboll, Gothia Cup. Varje år deltar uppåt 500 lag från ett tiotal olika nationer.

Bandy3

Hela storyn bakom upphovet till Gothia Innebandy Cup tar sin början år 1994 när ledarteamet för Gothia Cup beslutar sig för att starta en internationell innebandyturnering som är tänkt att komplettera sommarens stora fotbollsturnering. Under den allra första upplagan av denna cup så deltar 135 lag från fem nationer. I sin linda var Gothia Innebandy Cup en turnering för alla åldrar men år 2006 så plockar man helt sonika bort dam- och herrklassen vilket resulterar i att Gothia Innebandy Cup blir en renodlad ungdomsturnering, något som den har fortsatt att vara ända sedan dess. Idag finns det ingen annan innebandyturnering som ens kan komma i närheten av den storleksklass som Gothia Innebandy Cup har, vilket innebär att detta – mina damer och herrar – de facto är världens absolut största innebandycup för ungdomar. Ni kan läsa mer om denna gigantiska turnering på den officiella webbplatsen.

Till Gothia Innebandy Cup är alla innebandylag välkomna. Enda bestämmelsen kring detta är att föreningen som man representerar är registrerad hos respektive nations innebandyförbund. Det finns ingen som helst begränsning gällande antalet spelare i truppen men i varje match får man använda maximalt 20 spelare. Turneringen inleds med gruppspel där varje lag delas in i grupper om 4-5 lag där alla möter alla i en enkelserie. De två främst placerade lagen i gruppen går vidare till A-slutspel medan övriga lag i gruppen går till B-slutspel. Själva slutspelet sker efter cupsystem, det vill säga den klassiska utslagningsmetoden.

Innebandy är fortfarande en internationellt sett väldigt liten sport. Det finns de facto ganska många medlemsländer men desto färre spelare i varje land. Sverige har flest spelare och därefter kommer Finland som god tvåa. Sedan starten 1994 så har lag från Sverige, Norge Danmark, Finland, Schweiz, Tyskland, England, Ryssland, Lettland, Tjeckien, Italien, Belgien, Polen och Ukraina deltagit i Gothia Innebandy Cup.

Delikatesskungen kan hjälpa er i klubben att tjäna pengar till klubbkassan så att ni kan komma iväg till Göteborg för att delta i Gothia Innebandy Cup. Här kan ni läsa mer om hur det går till.