Åk på klassresa till Stavgard på Gotland

Klassresa till Stavgård. Stavgard är en spännande och mytomspunnen plats vid havsviken Bandelunda i Burs socken på Gotlands östra kust. Inom det här området finns flera fornlämningar från järnåldern och den ideella föreningen Stavgard arrangerar sedan lång tid tillbaka historiska lägerskolor under vår och höst här.

Välkommen till Stavgard

1975 hittade en skolklass en stor silverskatt av arabiska silvermynt från 900-talet i det område där våra dagars Stavgard ligger. Fyndet av den mycket stora skatten 1975 blev själva upptakten till det som kom att bli lägerskolan Stavgard vars syfte är att försöka ge de skolbarn som deltar i lägerskolan en föreställning om hur livet på järnåldern kunde vara. Ett stort antal järnåldershus har rekonstruerats, dels med tak av torv och dels med tak av ag.

Skolklasser från hela Sverige är välkomna hit i maj-juni och augusti-september. I en smedja kan skolbarnen få prova på att smida. De kan också få vara med och tillverka lerkrukor som bränns i en ugn på området. Mottot för lägerskolan på Stavgard är ”Göra – Lära – Förstå”. Allt på Stavgard handlar om vår egen historia.

Vad kan man då göra under en klassresa till lägerskolan Stavgard? Ja, förutom den spännande känslan av att ha färdats i en tidsmaskin ända tillbaka till järnåldern så bjuds det på massor av grymma upplevelser här. Era två dagar fylls av praktiskt arbete med mat ,eld och hantverk med övernattning i det stora och tidstypiska långhuset. Mellan klockan 09.00 och klockan 16.00 så ansvarar lägerskolans handledare för verksamheten och leder er in i upplevelsen hur en vardag kunde te sig för våra förfäder som levde på järnåldern.

Stavgard

Två måltider dag ett och en måltid dag två ingår i lägerskolan. Dag ett serveras det smör, bröd, ost och örtte mitt på dagen samt halstrad kassler och rotfrukter på eftermiddagen vid klockan 16.00. Dag två bjuds ni på en korngrynsgryta med uppiffade rester från dag ett mitt på dagen. På kvällen dag ett så behöver ni ett kvällsmål, till exempel korvgrillning som gruppens vuxna ansvarar för. Dessutom behöver ni frukost dag två. Detta ingår ej i avgiften. Mer information om Stavgard hittar ni här.

Ni vet väl om att ni kan få hjälp av Delikatesskungen att tjäna pengar till er klassresa? Kontakta oss så ska vi berätta mer.