Madrid

Visste ni att Madrid är EU:s tredje största stad efter London och Berlin? Vi snackar med andra ord om den till både ytan och folkmängden räknat största staden i södra Europa.

Själva stadsnamnet kommer från de arabiska morerna som på 800-talet grundade staden som en befäst by i samband med invasionen av den iberiska halvön. De kallade platsen för Maharid som betyder ”byggnadsträ”. De muslimska inkräktarna fördrevs i början på 1000-talet och området införlivades med den katolska kyrkan igen. Madrid kom senare att bli huvudstad i stormakten Spanien med koloniala besittningar över hela världen. Ta er tid att stifta närmare bekantskap med Madrids och hela Spaniens stolta historia när ni besöker staden på er klassresa.

Den absolut mest centrala mittpunkten i Madrid är utan minsta tvivel torget Puerta del Sol som anses vara den livligast frekventerade platsen i hela staden och dessutom så är torget platsen för många viktiga och historiska händelser. Annars är Gran Via det stora stråket i centrala Madrid, en gata där ni hittar allt från shopping och nöjen till små mysiga caféer och andra sevärdheter. Missa inte heller La Latina som är en stadsdel med trånga gator och branta backar i kombination med stora torg som är beläget alldeles i närheten av Madrids historiska centrum. La Latina är numera en av de allra viktigaste platserna för konstnärer, turister och nöjesliv i hela Madrid.

Vad finns det då att upptäcka, se och göra i Madrid om man ger sig iväg dit på en klassresa med en hel massa skolungdomar? Svaret på den frågan är lika enkelt som det är kort: Massor! Kungliga palatset, katedralen Almudena och avenyn Paseo del Prado är bara några exempel. Missa inte ett besök på storklubben Real Madrids hemmaarena Estadio Santiago Bernabeu.

Här kan ni läsa hur Delikatesskungen kan hjälpa er att tjäna pengar till klassresa.