Klassresa till Mariehamn – Åland

Åland är en ögrupp på inte mindre än 6 757 öar. Trots att den hör till Finland ligger den faktiskt närmare Sverige än det finska fastlandet. Och språket är svenska, även om ålänningarna mest av allt låter som mumintroll. Nej, säg inte det till dem. Även om det är svårt att tro att mumintroll kan brusa upp ska man kanske inte reta dem i onödan.

Mariehamn, som är Ålands enda stad, grundades 1861, och där bor c:a 11 000 invånare, vilket är ungefär en tredjedel av Ålands totala befolkning. Här finns charmiga gamla trähus, men också moderna butiker och restauranger. Bäst av allt är avstånden. Eller snarare bristen på avstånd. Här går man dit man ska och slipper krångla med tåg och bussar. Bor gör man i tält, vandrarhem, på hotell eller i hyrda stugor.

På sommaren står givetvis bad och camping i centrum för turistnäringen, men här finns sevärdheter och upplevelser för alla smaker. Det kulturella behovet tillgodoses främst av museer. Ålands Museum, Ålands Konstmuseum, Ålands Sjöfartsmuseum och museifartyget Pommern är störst, men på Ålands finns över 40 muséer!

Är man ute efter äventyr kanske Högrepsbanan kan vara något, en äventyrsbana där den modige kan utmana sig själv i att gå på lina på sju meters höjd mellan två träd. Annars är ju Åland främst ett resmål för den som gillar vatten. När man är less på att bada kan man hyra kajaker, fiska eller åka på dagsturer med båt i Ålands skärgård. Eller hyr cyklar och bestäm rutten själva. Möjligheterna är oändliga, om ni mot alla odds skulle hinna tröttna på Mariehamn. På Åland finns allt från viltsafari och äventyrsgolf till vacker, orörd natur.

Och när det är dags att åka hem till Sverige är det bara att sätta sig på Ålandsbåten igen. Glöm inte att ställa om klockan bara.

Behöver ni tjäna pengar till klassresan kan Delikatesskungen hjälpa er. Här kan ni läsa mer om vårt helt unika koncept.