Cykla dressin med klubben eller klassen

Vill ni göra något annorlunda på klassresan eller på en utflykt med klubben kan ni åka dressin. Här följer information om hur ni kan gå tillväga, men också om hur ni kan tjäna pengar till föreningen eller samla in pengar till klassen.

Vad är en dressin?

Vi tar det från början. Dressin är en uppfinning från 1800-talet. Enkelt uttryckt är det en cykel som framförs på järnvägsräls. Man tar sig fram genom att trampa på pedaler eller pumpa fram den med hjälp av en pendel. Ursprungligen användes dressinerna för att utföra underhållsarbete på banvallar. Eftersom de delar bana med tåg, som ju går betydligt snabbare och har lång bromssträcka, finns det säkerhetsproblem, men dressiner är fortfarande populära på nedlagda järnvägslinjer.

Vart vill ni åka?

Numera finns det många sådana järnbanor, som sedan länge slutat att trafikeras av tåg. På många ställen har man därför låter dressiner ersätta tågen. Inte främst som transportsätt utan som en turistattraktion, en möjlighet för människor att upptäcka naturen på ett fräscht sätt. Här tipsar Svenska turistföreningen om fem dressinspår, som ni kan använda på en resa med klassen eller föreningen, men det finns många fler, spridda över hela Sverige. Om inte det räcker som inspiration kan ni läsa DelikatessKungens tips på resmål för en klassresa.

Tjäna pengar till resan

Oavsett om ni vill cykla dressin, besöka en nöjespark eller tågluffa genom Europa kommer en resa med skolklassen eller idrottsföreningen att kosta pengar. När en hel klass eller klubb åker tillsammans blir varje steg på resan kostsam. Om en skolklass med 30 elever och några vuxna reseledare ska åka buss mellan två städer eller bo på hotell en natt blir det snabbt mycket pengar. Samma sak när ett fotbollslag ska iväg en helg och spela en cup eller åka på träningsläger, och det är inte alltid klubbkassan eller klasskassan är fulladdad.

Det finns lösningar på det med. Beställ information från DelikatessKungen och kolla om inte ett försäljningssamarbete kan bli er väg till en skolresa eller klubbutflykt. Sälj delikatesser, som salami, cheddarost och chokladpraliner, där ni bor, till vänner och bekanta eller till företag som finns i er geografiska närhet eller i era kontaktnät. Ersättningen är provisionsbaserad, så för varje produkt ni säljer blir det mer pengar till klassen eller klubben. Detta är ett både lönsamt och lärorikt sätt att tjäna pengar till klassresor och träningsläger.