Klassliv i Dalsland

Med totalt femtiotusen invånare är landskapet Dalsland mindre än många kommuner, men till ytan är det inte så litet, och ser man till allt man kan göra där är Dalsland i själva verket en gigant. Vill man uppleva svensk natur på skolresan finns kanske ingen bättre plats.

I Dalsland kan ni t ex besöka Dalslands kanal, njuta av unika miljöer i Tresticklan Nationalpark och träffa tama älgar på Dalslands Moose Ranch, men ni kan också göra det lätt för er och låta aktivitetscentret Dalslands Aktiviteter skräddarsy vistelsen efter era önskemål. Deras skolpaket innebär precis så mycket spänning, upplevelse och aktiviteter ni vill, men ett vanlig upplägg innehåller boende i lappkåtor där ni sover på renskinn och granris. Ni grillar er egen mat, får adrenalinkickar i deras höghöjdsbana, testar bågskytte, klättervägg och åker på skattjakt i jättelika kyrkbåtar som ros av åtta personer och rymmer mer än det dubbla, eller varför inte bygga egna flottar och tävla mot varandra i ett avslutande flottrace. Ni kan också paddla kajak, vandra, vaska guld eller delta i någon annan aktivitet i området. Dalslands Aktiviteter har förverkligat drömresor i snart 30 år och de samarbetar med mängder av företag i Dalslands turistindustri.

Lika länge har DelikatessKungen funnits och hjälpt skolklasser att tjäna pengar till sin skolresa. En del grupper har till och med hunnit med att samla pengar till flera resor ihop med DelikatessKungen.

Konceptet är enkelt. DelikatessKungen har tagit fram ett antal lättsålda delikatesser av hög kvalitet. Där finns t ex ekologisk olivolja, dragerad lakrits och lagrad cheddarost. Skolklasser (eller idrottsklubbar, föreningar eller andra grupper av ungdomar) säljer dem på hemmaplan, till grannar, vänner och lokala företag. Först tar man upp beställningar genom att knacka dörr eller i kampanjer i sociala medier. När gruppen känner sig klar med bearbetningen av marknaden skickar DelikatessKungen över de sålda varorna varpå eleverna levererar dem till kunderna och tar betalt. På det sättet slipper ni lägga ut pengar eller riskera att stå med ett osålt lager, och även kunderna kan känna sig trygga eftersom de inte betalar förrän varorna är framme.

Bäst av allt är kanske att försäljningen är provisionsbaserad. Säljer ni mycket tjänar ni mycket! Är ni energiska och hängivna i ert arbete resulterar det i mer pengar till skolresan, men vill ni inte jobba så mycket är det också helt okej. Det bestämmer ni helt själva.