Åk på klassresa till Drottningholms slott

Kom iväg på en riktigt spännande och dessutom väldigt lärorik klassresa till Drottningholms slott. Missa inte att besöka Drottningholms slott om ni befinner er på en klassresa till Stockholm.
Drottningholms slott
Drottningholms slott är vackert beläget intill Mälarens vatten på Lovön, strax utanför Stockholm. Det är väldigt enkelt att ta sig dit med tunnelbanan där ni kliver av på Brommaplan och sedan är det bara att hoppa på en buss som tar er den allra sista biten fram till detta praktfulla slott. Här kan ni i princip tillbringa en hel dag eftersom det finns så mycket att se och upptäcka i slottet och dess parker och intilliggande omgivningar.

Visste du förresten att Drottningholms slott finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista? Det stämmer faktiskt. Slottet är vårt bäst bevarade kungliga slott uppfört på 1600-talet i Sverige och är ett utomordentligt exempel på hur europeisk kunglig arkitektur tog sig uttryck på den tiden. Det exotiska lustslottet Kina slott, den magnifika slottsteatern – som faktiskt fortfarande är helt intakt och används regelbundet för att framföra teaterpjäser och operor – och den storslagna slottsparken ger hela slottsanläggningen dess alldeles egen personliga profil. Till viss del är Drottningholms slott en arkitektoniskt mindre kopia av det franska kungliga slottet i Versailles utanför Paris.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia flyttade hit med sin familj 1981 och har bott i slottets södra del sedan dess. Men bortsett från kungafamiljens privata våningar så är Drottningholms slott – i likhet med Stockholms slott och alla andra kungliga slott i Sverige – öppet för allmänheten under i princip hela året. Detta gäller givetvis också den helt enorma slottsparken och de andra husen på egendomen.

Drottningholms slott började byggas redan 1579 av Johan III men har sedan dess byggts om ett flertal gånger. Man kan finna tydliga spår från alla olika epoker genom Sveriges historia som har passerat sedan dess. En klassresa till Drottningholms slott blir alltså till på köpet en historielektion där ni som klass faktiskt befinner er mitt i den historia som ni studerar. En mer realistisk och superspännande historielektion kommer ni garanterat aldrig mer att få uppleva.

Om ni behöver tjäna pengar till klassresa så kan det vara bra att veta att Delikatesskungen kan hjälpa er med den saken. Läs mer här om ni veta mer om hur vi kan hjälpa er att tjäna pengar.