Göta kanal med klassen

Göta kanal https://www.gotakanal.se/sv är ett populärt resmål för turister både från Sverige och utlandet. Vill ni göra något annat annorlunda med klassen borde ni absolut titta på möjligheten att åka båt, vandra eller cykla längs Göta kanal, Sveriges längsta upplevelseområde. Läs vidare om möjligheterna och om hur ni kan tjäna pengar till klassresan.

Så här började det

Att gräva en kanal som sammanbinder Vänern, Vättern och Östersjön har det funnits planer på i femhundra år, men det var först i början av 1800-talet som kung Gustav IV Adolf bestämde att Göta kanal skulle bli verklighet. 1810 började man gräva och 1832 var den klar. Tanken var i första hand att bygga en transportled för att frakta gods, men idag är Göta kanal med sina 58 slussar för att hantera höjdskillnaden på 92 meter i första hand ett turistmål, bl a för skolklasser, men om inte det passar har vi fler tips på äventyrliga klassresor.

Året runt på Göta kanal

Det är lätt att se detta som ett resmål på sommaren, hela kanalen har bara öppet perioden maj-september, men det funkar faktiskt att besöka Göta kanal hela året. På vintern får man ha kanalen lite mer för sig själv. Många museer, som Motala Motormuseum och Fästningsmuseet i Karlsborg har öppet året runt. I december finns gott om julbord och julmarknader längs hela sträckan.

Förbereda klassresan

Oavsett om ni väljer sommar, höst eller vinter och ifall ni vill åka båt, cykla eller promenera längs kanalen (eller bara välja ut ett ställe och stanna där) bör ni sätta igång med planeringen så fort som möjligt. En av de första åtgärderna blir antagligen att tjäna pengar till klassen, eller att tjäna pengar till föreningen om ni exempelvis är en idrottsklubb som vill göra en utflykt till Göta kanal.

Det finns många sätt att fylla på klasskassan eller klubbkassan. Ni kan tillverka något och sälja det, anordna ett evenemang och ta inträde eller samla ihop pant eller loppisprylar. Eller också tar ni kontakt med DelikatessKungen för att sälja delikatesser mot provision. På det sättet slipper ni ta ekonomiska risker eller komma på någon egen inkomstkälla. Sedan 1990-talet har tusentals skolor och föreningar använt detta sätt för att samla pengar till sina drömresor. En del har sålt salami, olivolja och cheddarost i flera omgångar efter att ha upptäckt hur kul och lönsamt det var första gången.