Klassresa i Sopot

Många som planerar att åka på skolresa i Europa tänker Spanien, Tyskland eller Frankrike, men varför inte välja grannlandet Polen? För att komma dit är man inte hänvisad till flyg utan kan lika gärna åka buss eller båt. Där finns kultur och historia att upptäcka, både i form av vackra byggnader och skrämmande koncentrationsläger från andra världskriget, men också mer traditionella turistmiljöer.

I Sopot, i norra Polen, finns både och. Å ena sidan arkitektur och historiska sevärdheter, å andra sidan bad och uteliv. Sopot är ursprungligen en spa- och kurort där man livnärt sig på fiske. I takt med att de bägge större städerna Gdansk och Gdynia växt till sig på varsin sida om Sopot har den blivit navet i en expansiv region kallad trestadsområdet eller Trójmiasto på polska. Men det innebär inte att Sopot tappat sin småstadscharm. Här finns skogar och sandstränder som inte alls för tankarna till en storstadsregion.

På en skolresa till Sopot bör ni inte missa Krzywy Domek, ”Krokiga huset”. Det är ett köpcentrum som inte liknar någonting ni sett tidigare. Tänk er ett hus utan en enda rät vinkel, som om arkitekterna varit berusade när de ritade huset. Tanken är att det ska se ut som ett sagoslott och det måste helt enkelt upplevas både dagtid och kvällstid. I Sopot finns också Europas längsta pir byggd i trä, en kilometerlång badstrand, gågator och uteserveringar.

Polen är känt som ett billigt land, men turistorten Sopot är ändå inte den billigaste plats ni kan åka till. Såväl hotell som restauranger är förhållandevis dyra. I gengäld är det billigare att åka till norra Polen än till sydligare länder. För bara några hundralappar åker man från Skavsta flygplats utanför Stockholm till Sopots grannstad Gdansk, om ni inte föredrar färja, exempelvis från Nynäshamn. Från Gdansk fortsätter ni med buss eller tåg till Sopot.

Men resan börjar antagligen långt tidigare med att ni ser över klasskassan och kollar möjligheterna att fylla på den. Ett sätt är att sälja delikatesser i samarbete med DelikatessKungen. Ni säljer t ex salami, cheddarost och dragerad lakrits, och för varje förpackning ni säljer kommer ni ytterligare ett steg närmare skolresan. Andra skolgrupper som sålt delikatesser har finansierat hela klassresan med försäljning. Bäst av allt är att jobbet sker på era villkor. Ni bestämmer var, hur och hur mycket ni ska sälja, och DelikatessKungen hjälper er hela vägen till målet.