Att nätverka

glada barn i cirkel

Oavsett om det gäller att skaffa ett sommarjobb eller att utföra det så bra som möjligt bör man försöka utnyttja sitt nätverk. Det låter som en enkel sak, antingen har man ett stort eller litet nätverk, men det liksom bara finns där som en slags naturlag.

Inget kunde vara längre från verkligheten. Ett nätverk har man inte, det förtjänar man. Det ska underhållas och optimeras genom livet. Konsten att nätverka blir allt viktigare i vårt samhälle, från skolgården till yrkeslivet och även på fritiden.

Även när man säljer delikatesser kommer nätverket väl till pass. En skolklass eller fotbollslag har dessutom 20-30 nätverk som tillsammans blir en ordentlig kraft. Någon har ett Instagramkonto med många följare, en annan har en mamma som äger ett företag med många anställda och en tredje har en känd släkting vars kontaktnät verkligen skulle göra underverk för försäljningen.

Det är detta som gör Delikatesskungens koncept så lönsamt. Ni säljer där ni bor. Ni inte bara hittar där, ni vet var människor uppehåller sig, i vilka bostadsområden de kundgrupper ni tror allra mest på bor, vilka företag som skulle kunna hjälpa er och inte minst hur ni kan få tag i rätt personer där – genom era nätverk!

Ett av de svåraste sakerna med att utnyttja sitt nätverk är att komma ihåg det. Hur många människor känner du och vilka av dem känner många potentiella delikatesskonsumenter? Det är frågor som inte har alldeles självklara svar, så kanske börjar en lyckad försäljning med ett vitt papper och lite brainstorming. Att sälja delikatesser är ett kul sätt att tjäna snabba pengar, men pengar är inte allt.

Kanske blir resultatet av samarbetet med DelikatessKungen inte i första hand pengar till klassresan eller träningslägret, och inte heller nycklar till framgångsrik försäljningsteknik. Kanske är kunskaper om vikten av att skaffa sig och underhålla ett användbart nätverk det viktigaste ungdomarna tar med sig från sin första kontakt med arbetslivet. Det är ovärderliga erfarenheter, så då blir pengarna till klasskassan eller klubbkassan ren bonus.