Friends, Delikatesskungens vänner

Friends är en stiftelse som sedan starten 1997 har kämpat mot mobbning och för att barn ska få växa upp i trygghet. Detta görs genom opinionsbildning, utbildning, rådgivning och uppföljning. Genom sina fyra regionkontor har Friends genom åren samarbetat med c:a 1500 skolor, informerat och hjälpt elever, lärare och andra som kommer i kontakt med barn, som idrottsledare.

Friends är en icke-vinstdrivande organisation, som hjälper barn och unga som far illa, både i skolan och på fritiden, och som förhoppningsvis har hjälpt ännu fler att aldrig hamna i den situationen. Friends arbete utförs för övrigt ideellt, och helt utan statliga bidrag.

Hur världen sett ut utan Friends är omöjligt att säga, men att organisationen gör skillnad råder det inga tvivel om. 92 procent av de skolor Friends har samarbetat med upplever att samarbetet har lett till en positiv förändring av klimatet på skolan. 92 procent upplever också att samarbetet har lett till ökad kunskap om trygghet och likabehandling, och 78 procent att samarbetet har lett till minskat antal kränkningar på skolan.

Det är tufft nog att växa upp med alla krav utan att behöva vara rädd för fysisk och psykisk misshandel! Och tyvärr försvinner inte mobboffrens problem bara för att de växer upp. Många tar med sig psykiska problem långt upp i vuxen ålder för allt de utsatts för som barn. I värsta fall sitter ärren kvar i huvudet och på näthinnan hela livet. Vi vuxna, särskilt de av oss som inte själva blivit utsatta för mobbning, är ibland dåliga på att se när barn far illa och mobbning och utfrysning kan ske mycket utstuderat och subtilt. Det är där Friends kommer in.

Delikatesskungen tycker om Friends initiativ och har därför sponsrat dem i flera år. Vi arbetar ju också med barn och unga på skolor och i föreningslivet, alltså de ställen där alla borde få känna trygghet och gemenskap under sin uppväxt, men som för många unga tyvärr innebär den raka motsatsen.

Om er barngrupp bestämmer sig för att sälja Delikatesskungens produkter och därefter använda överskottet till en gemensam aktivitet, som en klassresa, ett träningsläger eller idrottstävling – se till att göra det tillsammans och hjälpa varandra. Det ger nämligen inte bara bäst resultat. Det blir roligare också. Vill ni veta hur ni kommer igång? Så här!