Boka en klassresa till Björkliden

Kom iväg på en klassresa till Björkliden i nordligaste Lappland. Björkliden ligger nog utan minsta tvekan så långt norrut som man över huvud taget kan komma i Sverige. Avståndet mellan till exempel Stockholm och Björkliden är hela 1515 kilometer. Bara känslan av att komma till Björkliden och veta att man befinner sig så pass långt norrut är snudd på svindlande och då har vi ändå inte hunnit nämna ett enda litet ord om den helt fantastiska och grymt mäktiga naturen här uppe. Här snackar vi nämligen om fjällnatur som faktiskt är en del av det som brukar kallas för Europas sista vildmark. Från Björkliden har man till exempel en helt fantastiskt hänförande utsikt över den stora Fjällsjön Torneträsk och lite längre bort så ser man konturerna av fjällmassivet Lapporten med sina två toppar Tjuonatjåkka och Nissuntjårro som reser sig hela 1540 respektive 1721 meter över havet.

Björkliden ligger typ 10 mil nordväst om Kiruna utmed den så kallade malmbanan. Det finns noga räknat två sätt att ta sig hit. Antingen med bil eller med tåg. Orten bjuder sina besökare på väldigt många olika aktiviteter. Om ni kommer hit på en klassresa i början av juni så kan ni till exempel fortfarande åka skidor, både alpint och på längden, eftersom snön brukar ligga kvar ända till midsommar här uppe. Att det dessutom är midnattssol som råder vid den tiden av året gör bara upplevelsen ännu häftigare. Hundspann, fiske, kanotfärder, forsränning och heli skiing är andra exempel. Vi kan lova er helt otroliga naturupplevelser med norrsken på vintern och midnattssol på sommaren.
Björkliden
En sak får ni absolut inte missa och det är att hinna med ett besök på den så kallade rallarkyrkogården i Tornehamn där alla de rallare som dog i samband med att man byggde järnvägen mellan Kiruna och Riksgränsen ligger begravda. Det finns en fantastiskt vacker vandringsled som man kan följa mellan Björkliden och Tornehamn när man ska besöka kyrkogården där.

En annan sevärdhet är Låktatjåkkastugan som är Sveriges högst belägna fjällstation. Den ligger 1228 meter över havet och även här finns det en rösad vandringsled som ni kan följa från Björkliden. Läs mer om Björkliden här.

Här kan ni läsa om hur Delikatesskungen kan hjälpa er att tjäna pengar till klassresa till Björkliden eller något annat skojigt.