Klassresa till Stockholm & ABBA – The Museum i Stockholm

Abba the museum
Ute på Djurgården i Stockholm – i princip vägg i vägg med Gröna Lund – hittar ni Stockholms förmodligen allra färskaste museum. Det här är inte vilket museum som helst utan det handlar om en svensk musikgrupp som under sin tid som verksamma under åren 1970 till 1983 kom att bli Sveriges allra största musikexport och som nästan lyckades bli lika världsberömda som The Beatles. Vi snackar givetvis om ABBA, bandet som bestod av medlemmarna Agnetha Fältskogh, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad. Du vet det kanske inte men faktum är att ABBA:s helt otroliga framgångar i Sverige och internationellt banade väg för dagens svenska artister och gjorde att Sverige fick ett rykte om sig utomlands av att vara ett land med mycket stark export av musik. Svenska artister och grupper i stil med Avicii och Agnes samt In Flames och Europe hade aldrig kunnat slå igenom utomlands om det inte hade varit för ABBA. Tidigare i år, närmare bestämt i maj 2013, så invigdes ett museum ute på Djurgården i Stockholm som heter ABBA – The Museum och som berättar om det svenska bandets historia.

Man kan tycka vad man vill om ABBA och den musik som de producerade under sin aktiva tid som bevisligen ligger väldigt långt tillbaka i tiden – ABBA splittrades som bekant för typ 30 år sedan – men faktum kvarstår dock att denna kvartett har fortsatt att påverka musiken långt efter sin splittring. Du har säkert sett filmen Mamma Mia, för att bara ta ett exempel. Filmen Mamma Mia bygger på en musikal med samma namn och varenda låt som framförs i den är en ABBA-låt. Så vitt skilda artister som popdrottningen Madonna och den tuffe hårdrockaren Yngwie Malmsteen har spelat in covers på ABBA:s låtar. Ingen kan undgå den påverkan som ABBA fortfarande har på den musik som dagens artister spelar in.

ABBA -The Museum är en perfekt attraktionen att besöka om ni sitter och funderar på en klassresa till Stockholm. Här kan ni läsa mer om Abbamuseet.

Ni har väl inte missat att vi på Delikatesskungen är experter på att hjälpa er att tjäna pengar till en klassresa eller något annat skojigt? Här berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er i klassen att tjäna pengar.