Klassresa till Gotland och Lummelundagrottan

Lummelundagrottan
En klassresa till Gotland kan innehålla väldigt många spännande och grymt intressanta upplevelser. Bara att anlända till Visby är en upplevelse i sig i och med att den medeltida prägeln på stan fortfarande är så stor. De helt klart annorlunda naturupplevelserna som Gotland bjuder på är en annan erfarenhet som många tar med sig som ett minne från sin resa till Gotland. En klassresa till Gotland har som sagt så oerhört mycket att erbjuda med allt från shopping och bad till historia och gammal kultur. Men en av de allra mest annorlunda och grymt spännande upplevelserna som ni som klass kan få vara med om under er klassresa till Gotland är nog utan minsta tvivel ett besök i Lummelundagrottan. Här kommer ni att få vara med om saker som ni aldrig trodde fanns på riktigt. Vi snackar upplevelser som mycket väl skulle kunna platsa i en film med den amerikanske äventyraren och arkeologen Indiana Jones.

Lummelundagrottan har blivit en världsberömd attraktion som varje år lockar ungefär 100 000 besökare att styra kosan till Lummelunda bruk som ligger cirka 13 kilometer norr om Visby. Det är nämligen här som ingången till Lummelundagrottan finns. Grottan upptäcktes 1948 av tre unga grabbar från trakten som alltså blev de första människorna att ta sig in i den någonsin. Sedan dess har grottan utforskats av flera olika forskarteam som har lyckats tränga djupare och djupare in dess mystiska inre. Totalt har grottan en hittills utforskad längd på fyra kilometer vilket gör Lummelundagrottan till Sveriges näst längsta grotta efter Korallgrottan i Jämtland. Men många grottforskare menar att man ännu inte har kunnat utforska hela det enorma utrymme som Lummelundagrottan utgör.

När ni kommer till Lummelunda bruk så har ni ett flertal olika möjligheter att få besöka grottan. Det allra vanligaste är att man besöker den 130 meter långa ”turistgrottan” men det går även att bland annat följa med på så kallade grottäventyr som tar er längre in i grottan.

Ni vet väl om att vi på Delikatesskungen är experter på att hjälpa skolklasser att tjäna pengar till klassresa? Här kan ni läsa mer om vårt koncept.