Nibbleskolan åker på klassresa varje år

Tjäna pengar som Nibbleskolan klass 5
”Lättaste sättet att tjäna pengar till klassresa”

Grupp
Nibbleskolan klass 5

Kontaktperson
Tomas Nilsen

Antal sålda produklter
1764

Gruppens förtjänst
128675

Antal deltagare
60

Antal försljningar
7

Gruppens mål
Klassresa

”Lättaste sättet att tjäna pengar till klassresa”

Det finns väldigt många exempel på skolklasser runt om i Sverige som drar in pengar till sin klassresa genom att sälja DelikatessKungens goda produkter. Klass 5 i Nibbleskolan i Köping är ett sådant exempel. De vet dessutom hur man gör för att tjäna pengar till klassresa eftersom de har sålt delikatesser inför varje jul sedan de gick i förskolan.

Klass 5 i Nibbleskolan i Köping är verkliga veteraner när det handlar om att sälja DelikatessKungens produkter för att på så sätt tjäna pengar till klassresa. Detta började man med redan i förskolan för fem år sedan. Klassföräldern Tomas Nilsen – som hela tiden har fungerat som spindeln i nätet när det handlar om försäljningen av delikatesser – har dock längre erfarenhet än så.

”Jag har varit igång och hållit på med det här i ungefär åtta eller nio år vid det här laget. Vi har ett äldre barn som började med det här i mellanstadiet och sedan har det bara rullat på. När vårt tvillingpar började i förskolan så flyttade vi bara över försäljningen på deras klass. Att sälja delikatesser är det enklaste och lättaste sättet att tjäna riktigt skapliga pengar till en klassresa eller något annat”, säger Tomas Nilsen på klingande västmanländska när vi ringer upp honom för att prata försäljning av DelikatessKungens produkter som han alltså har en lång och minst sagt gedigen erfarenhet av som engagerad klassförälder. Med sin mångåriga erfarenhet av att vara med och tjäna pengar till klassresa så framstår han nästan som något av en Sveriges ”Grand Old Man” när det handlar om försäljning.

Ställer inga krav

Totalt sett är det 40 eller 60 personer – Tomas Nilsen säger sig inte ha full koll på antalet eftersom han, som han säger, ”har så många olika järn i elden samtidigt” – inblandade i försäljningen. Det stora antalet aktiva och engagerade försäljare beror på att det handlar om två skolklasser som samarbetar kring att sälja delikatesser. Tomas är mycket noga med att påpeka att man inte ställer några krav på eleverna och deras föräldrar om ett visst antal sålda produkter men att man gemensamt brukar sätta upp ett önskvärt mål kring försäljningen. Detta tror han själv är nyckeln till att man faktiskt har lyckats så pass bra med sin försäljning. ”Dessutom så har vi haft en sådan underbar tur att vi har så bra barn och engagerade föräldrar som verkligen har ställt upp till hundra procent. Så det har varit jätteenkelt att sälja delikatesser och tjäna pengar till klassresa”, tillägger Tomas Nilsen som även gärna vill peka på det faktum att det genom åren har skapats en verkligt stor efterfrågan på DelikatessKungens produkter bland vanligt folk i Köping. Femteklassarna i Nibbleskolan har nämligen haft som stadig tradition varje år att sälja delikatesser inför julen vilket i sin tur har gjort att Köpingsborna har kunnat ställa fram produkterna på julbordet.

 

Lättsålda produkter

Så gott som alla skolklasser, föreningar och sportklubbar som man pratar med om det här med att sälja DelikatessKungens produkter brukar vara ganska samstämmiga på en rad punkter och en av dessa punkter är att det är så lätt att sälja delikatesser och att den nästan säljer sig själv. Tomas Nilsen är inget undantag. Han återkommer nämligen flera gånger under vårt samtal till hur lätt det är att sälja DelikatessKungens produkter och att detta är en av de främsta anledningarna till att han har varit med och tagit ansvar för detta under så många år. Antalet återkommande stamkunder ökar hela tiden år från år och Tomas berättar att folk mer eller mindre sitter och väntar på att barnen ska komma och knacka på för att sälja delikatesser. När hans egen roll som ”spindeln i nätet” kommer på tal så sticker han inte under stol med att han som kontaktperson kan vara med och påverka klassens försäljning av delikatesser på ett positivt sätt. ”Jag försöker inspirera ungarna och deras föräldrar genom att hela tiden tala positivt om produkten och försäljningen. Sedan märker man ju att alla som köper delikatesser av oss enbart har positiva saker att säga om produkterna och hur goda de är och detta positiva rykte sprider sig snabbt så produkterna säljer sig själva”, berättar Tomas Nilsen.

Tre tips för en lyckad försäljning

På frågan om han har tre tips att dela med sig av till den skolklass som också funderar på att hitta ett sätt att kunna tjäna pengar till klassresa eller något annat skojigt så fundera Tomas Nilsen en liten stund. Det hörs lång väg att han tänker så det knakar innan han svarar. ”Jag skulle nog tipsa om att man ska ha med sig smakprover ut till kunderna så att de verkligen kan förstå hur goda delikatesserna är. Sedan skulle jag vilja säga att det alltid är bra att kunna hänvisa till nöjda kunder om man skulle möta någon som eventuellt är tveksam. Vi har dock aldrig haft någon som inte har velat köpa av oss men det är ändå ett litet tips. Det tredje jag vill säga är att det är så enkelt att knalla runt och sälja delikatesser eftersom det enda man behöver ha med sig är ett papper och en penna så att man kan ta upp beställningar”. När det gäller frågan om uppföljning av försäljningen så berättar Tomas att man alltid ser till att ha försäljningen avklarad i god tid innan Lucia varje år. Detta för att man ska kunna sätta lite extra guldglans på lussefirandet genom att tillkännage den exakta summan som man har tjänat på försäljningen.

Åker på klassresa varje år

Som ett resultat av försäljningen varje år sedan förskolan har femteklassarna i Nibbleskolan i Köping kunnat åka iväg på en klassresa varje vårtermin. Tomas Nilsen berättar att de har haft som tradition att hyra ett hus någonstans där de har genomfört en form av lägerskola. De har sovit i huset, gjort små utflykter och lagat mat tillsammans. Till våren funderar de dock på att slå på lite större och planerar därför att åka iväg på en lite mer påkostad klassresa till Barnens Ö i den norra delen av Roslagen. Den senaste försäljningen betecknar Tomas som den allra bästa hittills som totalt sett inbringade nästan 30 550 kronor till klasskassan. Aldrig tidigare har det gått så bra att tjäna pengar till klassresa för dessa femteklassare.

Ett bra samarbete med DelikatessKungen

En annan bra sak med att ha en så pass gedigen och långvarig erfarenhet av att sälja delikatesser är att det hela mer eller mindre sitter i ryggmärgen hos både barn och föräldrar. ”Vi behöver inte längre använda oss av försäljningsmaterialet som DelikatessKungen skickar till oss varje år eftersom vi redan vet hur vi ska göra för att lyckas”, som Tomas uttrycker det med stolthet i rösten. Han berättar dock att DVD:n och det övriga materialet vars syfte är att hjälpa skolklasser att kunna tjäna pengar till klassresa alltid ligger framme i klassrummet så att vem som helst ska kunna kika på det om man ändå vill göra det. Samarbetet med DelikatessKungen beskriver han med idel positiva superlativ. ”Samarbetet är helt oslagbart och det har aldrig varit några som helst problem med DelikatessKungen”, säger han.

Stamkunder

Att stamkunderna är återkommande och hela tiden frågar efter att få köpa fler produkter är i och för sig något att vara tacksam för men det är inte hela sanningen om försäljningsframgången för femteklassarna i Nibbleskolan i Köping. Tomas berättar nämligen att man aldrig någonsin har haft några företagskunder. Man har enbart sålt till privatpersoner år efter år och ändå lyckats få till ett riktigt bra resultat. Kakor och blommor är andra produkter som man också har provat på att sälja, dock utan samma resultat. ”Det handlar inte alls om samma lönsamhet. Att sälja kakor och sälja ljus ger inte lika bra förtjänst som att sälja delikatesser”, som Tomas väljer att uttrycka det smått diplomatiskt.

Kanske blir innebandylaget nästa gång

Hur det ser ut inför framtiden – om det kommer att bli fler försäljningsrundor för Tomas och hans adepter – är inte helt klart i skrivande stund. Tomas vet nämligen inte hur situationen kommer att se ut nästa år när årets femteklassare flyttar upp ett snäpp och börjar sexan. ”Skulle det inte funka att sälja delikatesser tillsammans med det här gänget nästa år så kanske jag flyttar över hela konceptet och säljer tillsammans med innebandylaget som jag är tränare för”, säger Tomas.

Bra och dåligt

Att sälja DelikatessKungens produkter för att tjäna pengar till klassresa är ett mynt som likt alla andra två sidor och det kan därför vara intressant att få veta vad som är bra och som kanske inte känns lika klockrent med att sälja delikatesser. Tomas Nilsen kan berätta. ”Det enda som är riktigt dåligt med att sälja DelikatessKungens produkter är att de tar slut så fort”, säger han. ”Det positiva är som jag har berättat tidigare att det är så enkelt och lätt att sälja delikatesser och att förtjänsten är så bra. DelikatessKungen har dessutom ett så bra rykte om sig så det är också en god draghjälp”, avslutar Tomas Nilsen.