Barnen i Hallens kyrkskola tjänar pengar till en skolresa i nian

"På skolan har vi sålt delikatesser i flera år, för det har gått så bra. Det har varit lättförtjänta pengar."

Grupp
Hallens kyrkskola

Kontaktperson
Anna Fors

Antal sålda produklter
507

Gruppens förtjänst
36750

Antal deltagare
16

Antal försljningar
2

Gruppens mål
Skolresa

Tjäna pengar till skolresa, Gör som Hallens Kyrkskola

Barnen i Hallens kyrkskola tjänar pengar till en skolresa i nian. Hittills har de tjänat drygt 35 000 kronor genom att sälja DelikatessKungens produkter. Anna Fors är den förälder som håller i försäljningen, och hon tycker att delikatesser är ett bra sätt att tjäna pengar till skolresan:

– På skolan har vi sålt delikatesser i flera år, för det har gått så bra. Det har varit lättförtjänta pengar.

Tidigare år har pengarna gått till skolresa till Danmark, Göteborg och Stockholm. Klasserna på högstadiet säljer olika saker, så det inte blir konkurrens mellan klasserna. Någon annan klass säljer lotter till exempel.

Det finns ett sug efter delikatesser här i byn

– Vi är kanonnöjda med vinsten. Det går bra eftersom det är inarbetat redan, folk vet vad det är. Byn är inställd på att de kommer med delikatesser, så nu är det ännu lättare att sälja. Det finns ett sug efter delikatesser här i byn, säger Anna Fors.

Många av de som köper produkten ger bort de i julklapp. Just därför är julen ett extra bra tillfälle att tjäna pengar till klassresan. Företagare ger också bort delikatesser som julgåva. På Hallens kyrkskola är det några föräldrar som säljer på sina jobb, och största delen av försäljningen är till privatpersoner.

DelikatessKungen gör att vi tjänar bra pengar till skolresan

– Delikatesser är klart bättre än att sälja andra saker. Den är mycket mer lättsåld och ger mycket bättre förtjänst. Strumpor och kakor är det så många som säljer, säger Anna Fors.

Men det gäller också att eleverna vill jobba för att tjäna pengar till skolresan. På Hallens kyrkskola var det inga problem:

– Barnen har jobbat hårt och peppat varandra. Vissa i klassen tycker mycket om att sälja, de kanske blir riktiga entreprenörer. De visste ju att de skulle få en extra produkt också, så det var en liten sporre för de som tycker om att sälja.

För att tjäna så mycket pengar som möjligt måste klassen få hjälp från en bra leverantör av produkter. Delikatesskungen håller kontakten genom e-postutskick för att stötta både eleverna och kontaktpersonen.

– Det har varit bra tycker jag. Den här mailkontakten är ju jättebra och man får snabbt svar på frågor. Och så får man säljtips, som barnen sitter och tränar på innan de går ut och säljer.

Arbetet ger mycket pengar till skolresan

Klassläraren, Birgitta Persson och Anna har tillsammans tagit in beställningar, delat ut produkterna och samlat in pengarna. De tycker att jobbet ger mycket tillbaka:

– Det är inte så mycket jobb. Det beror nog på hur man är som person. Om man vet att det blir bra i slutändan så är det inte så jobbigt. Men det är viktigt att klassläraren hjälper till – om han eller hon inte är med så går det inte. Det flyter mycket smidigare om läraren är villigt inställd till försäljningen.

Även om det huvudsakliga syftet är att tjäna pengar till skolresan, så ger försäljningen viktiga erfarenheter också. – Eleverna lär sig mycket av det, att hantera pengar och hålla på med entreprenörskap. Skolan ska ju inte bara vara att sitta i klassrummet – man måste ut i samhället också.

Om du vill veta mer om hur din klass kan tjäna pengar, klicka här.