Träningsläger

Detta är en idrottsförening

Sverige är känt för sina föreningar och idrottsföreningarna utgör ryggraden i Föreningssverige, där idrottsrörelsen har en lång historia i Sverige. Det är föreningar som antingen sysslar med en enskild idrottsdisciplin eller en mer allmänt hållen verksamhet med såväl bollsporter som friidrott och tyngdlyftning. De flesta har en livaktig ungdomsverksamhet och problemet med den är att den bara kostar pengar. Ungdomslag behöver utrustning, kläder, lagledare och träningslokaler precis som elitlagen, men utan betalande publik finns det inga intäkter.

Genom att säja DelikatessKungens lättsålda produkter kan man tjäna pengar till föreningen och på så vis få råd att förverkliga sina drömmar, som att åka på träningsläger, tjäna pengar till laget och delta i en cup. Behöver ni inspiration till föreningen för att komma på vilka aktiviteter ni vill göra med er idrottsförening har DelikatessKungen det med.

Starta en försäljning

Olika typer av idrottsföreningar i Sverige:

 

Fotbollsförening & fotbollsklubb (FF, FK, FC)

Fotboll är den mest populära sporten för unga i Sverige och många är de fotbollslag som tjänat pengar till sina resor ihop med DelikatessKungen. Här är några referenser från fotbollsföreningar.

Ishockeyklubb & hockeyförening (IK, IF, HK, HF)

Ishockey är en annan populär sport. Vem har inte drömt om en karriär som NHL-proffs? Ett problem med hockey är att det också är en av de dyraste sporterna att hålla på med. Både utrustningen och spolade ishockeyrinkar kostar pengar, så för att dessutom ha råd med t ex ett träningsläger kan ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen vara helt nödvändigt. Därför har vi gott om referenser från ishockeyföreningar som sålt delikatesser.

Innebandyklubb (IBK, IBF, IC, IBC)

Innebandy har spelat i olika former på många ställen i världen, men faktiskt kan Sverige ha varit först ut. Helt säkert är att den första officiella landskampen i världen spelades mellan Sverige och Finland, i Sollentuna 1985. Därför är det inte konstigt att innebandy fortfarande är en av de största sporterna i Sverige. Många unga innebandyspelare har tjänat pengar på delikatessförsäljning och här kan ni läsa referenser från innebandylag.

Gymnastik- och idrottsförening (GIF, GoIF)

Gymnastik är en sport med mycket gamla anor och redan på 1800-talet fanns organiserad gymnastikträning, och dessutom med många olika inriktningar. Truppgymnastik och trampolin, för att nämna ett par av dem, är ju som två olika sporter. Oavsett hur många gymnastikdiscipliner man tränar och tävlar i finns behovet av pengar och här kan ni läsa några referenser från gymnastikföreningar.

Friidrottsförening

Friidrott är också en anrik idrott med många tävlingsgrenar. Vare sig man tycker att det är kul att springa, hoppa eller kasta finns en gren för dig. Eller flera, som i mångkamp där man behöver kombinera snabbhet, smidighet, styrka och koordination. Sverige är en duktig friidrottsnation och många vill bli morgondagens Armand Duplantis eller Kajsa Bergqvist. Till det behövs pengar och i dessa referenser från friidrottsföreningar kan ni läsa hur andra tjänat pengar på försäljning.

Allmänna idrottsklubben

AIK, Allmänna idrottsklubben, är en av Sveriges största, äldsta och mest framgångsrika idrottsföreningar. Mest kända är de för duktiga lag i fotboll, ishockey och basket. Det är mindre känt att de ägnar sig åt amerikansk fotboll, bowling och brottning, men det är det som är grejen med en allmän idrottsklubb, att de har en sport för alla. Det innebär tyvärr också fler utgifter och större behov av sponsring.

Idrottsförening (IF, AIS)

Som ni märker kan en idrottsförening innebära vad som helst, så länge man ägnar sig åt idrott och rörelse. De flesta av oss som börjat idrotta blir aldrig stjärnor och kommer inte tjäna pengar på vårt idrottande, men det finns högre värden med sporten, ett hälsosamt och friskare liv och inte minst god kamratskap.

Bollklubb (BK)

För att klassas som bollklubb ska man ägna sig åt bollsport, men inte nödvändigtvis fotboll, även om det är vanligast. Det vimlar av bollsporter, både lagidrott och individuella spel, exempelvis racketsporter.

Handbollsklubb (HK)

Den sport vi idag känner som handboll uppfanns i Danmark i slutet av 1800-talet, men bollspel där man använder händerna har såklart funnits så länge som bollen gjort det. Sverige har funnits i världseliten i många år, särskilt på herrsidan, och många är de barn och ungdomar som drömmer om OS- och VM-finaler, men kanske cupresor och idrottsläger dessförinnan. Här är några referenser från handbollsföreningar som testat delikatessförsäljning.

Ridklubb (RK)

Ridning är en riktigt stor sport i Sverige, eller egentligen flera eftersom riksport kan delas in i dressyr, fälttävlan, distansritt osv, egentligen all sport som innefattar hästar. Och därmed också stora kostnader. Hästar kräver ju lokaler, mat och omvårdnad dygnet runt, inte bara under tävling och träning. Därför är ridsport en av de dyraste fritidssysselsättningar man kan hålla på med och eftersom DelikatessKungen indirekt ägnar sig åt att sponsra idrottsföreningar är vi glada över att ha referenser från ridklubbar.

Bordtennisklubb (BTK)

Bordtennis, eller pingis, är en svensk paradgren. Det påstås att J-O Waldner under sin storhetstid var den kändaste icke-kinesen i Kina. Han är den ende person utanför Asien som vunnit OS i bordtennis, men inte den enda svensk som blivit världsmästare, så självklart drömmer unga bordtennisspelare om egna framgångar. DelikatessKungen hoppas kunna hjälpa dem.

Scoutkårer

Scouter är väl inte precis idrottare, men likheterna med sporten är många. Man rör sig i friska luften, får kunskaper och vänskap för hela livet. I Sverige finns över 80 000 scouter, de flesta barn och unga utan egna inkomster, så även här finns behov för pengar. Läs referenser från scoutkårer som tjänat pengar på delikatessförsäljning.

Basketbollklubb (BBK)

Trots att Sverige aldrig hävdat sig internationellt i basket är sporten populär här, faktiskt är basket en av de sporter allra flest svenska ungdomar ägnar sig åt. Behovet av pengar i samband med träningsläger och cupresor är såklart lika stort som i andra sporter. Här är några referenser från basketföreningar som vittnar om framgångsrik försäljning.

Badmintonklubb (BMK)

Badminton ses av många som ett rekreationsspel på badstranden, men det är också en seriös racketsport och en av de allra snabbaste bollsporterna med bollhastigheter på över 500 km/h! I Kina har varianter av badminton spelats i över tvåtusen år. Svenska Badmintonförbundet bildades 1936. Idag har man över 40 000 aktiva spelare, varav de flesta är unga.

Jujutsuklubb (JJK) & Jujutsuförening (JJF)

Japanska kampsporter, under samlingsnamnet budo, är en del av kulturen i stora delar av Asien. I Sverige är det ett modernare fenomen. Jujutsu, eller jiu-jitsu, var den första budosporten som kom till Sverige, redan i början av nittonhundratalet, långt innan judo, karate och andra asiatiska kampsporter. Grunden är självförsvar, men här finns även slag och sparkar.

Motorklubb (MK)

Motorklubb är också ett samlingsnamn som kan innefatta all verksamhet från folkrace till enduro, rallycross och andra typer av bilsport och MC-sport. Klart är att motorintresset är stort i Sverige, särskilt på landsbygden där det inte är en ovanlig hobby att skruva bil eller motorcykel. På senare tid har också allt fler tjejer hittat till motorklubbarna.

Orienteringsklubb (OK)

Orientering är ett roligt sätt att ta sig fram med hjälp av karta och kompass. Möjligen var Sverige tillsammans med Norge först med organiserade orienteringsklubbar. Nu tävlas i flera discipliner, från sprint till ultralång distans och stafett eller budkavle. Tack vare GPS-tekniken har orientering blivit en populär publik- och tv-sport, vilket gjort att många barn och unga valt att prova på orientering och gått med i en orienteringsklubb.

Curlingklubb (CC)

Sverige har sedan länge parkerat sig i världseliten i curling, sporten som premierar balans, precision och inte minst taktiska egenskaper. Eftersom underlaget är is krävs särskilda hallar vilket gör sporten lite svår att utöva och inte minst dyr. Där vill DelikatessKungen hjälpa till med försäljningssamarbeten.

Dykarklubb (DK)

Dykning kan tyckas enkelt, men faktum är att sportdykning är en extrem materialsport. Men rolig, så trots svårigheterna finns dykarklubbar över hela landet och man behöver inte nödvändigtvis ha egen utrustning för att testa på sporten.

Cykelklubb (CK)

”Att lära sig cykla” är ett begrepp som brukar användas om något som är enkelt, och visserligen kan de flesta med syn och balans lära sig att framföra en cykel, men i tävlingssammanhang är konkurrensen mördande och de cyklar som används väldigt dyra. Det är dock inga stora trösklar för att starta. Svenska Cykelförbundet har tjugo distrikt och runt femhundra föreningar som tränar och tävlar i allt från bancykel och BMX till cykelcross och mountainbike.

Segelklubb (SK)

Sverige är fullt av strandlinjer och vattendrag. Därför är det inte konstigt att det finns segelklubbar och segelsällskap i hela landet. Det är en gammal anrik sport och det seglas i allt från optimistjollar med besättning på en person till stora kappseglingsbåtar med tvåsiffrig besättning.

Simsällskap (SS)

Simning är kanske den sport som kräver minst utrustning. Baddräkt, en badmössa och möjligen simglasögon, sedan är det bara att hoppa i vattnet och ta sig fram medelst frisim, bröstsim, ryggsim eller fjärilsim. Det har människor gjort i alla tider och därför är det inte konstigt att Sveriges äldsta idrottsförening är just en simklubb, närmare bestämt Upsala Simsällskap som bildades år 1796.

Sportklubb (SK)

En sportklubb kan betyda lite av varje, egentligen bara att man tävlar i en eller annan sport, och det har människan gjort så länge hon har kunnat gå, även om det organiserade idrottandet är ett senare påfund. En förening som kallar sig sportklubb tränar och tävlar vanligtvis i flera olika sporter, och ordet sport behöver inte begränsa sig till traditionell idrott. Under samlingsnamnet sport tävlas det även i dans, schack och fiske.

Idrotts- och fritidsklubb (IoFK)

Idrotts- och fritidsklubb är ett annat sätt att uttrycka varierande verksamhet inom sport- och fritidsområdet, med möjlighet att lägga till nya idrotter om intresset dyker upp.

Arbetarnas idrottsförening (AIF)

Organiserad idrott var från början en lyx för bättre bemedlade, de som hade råd och inte minst tid att ägna sig åt hobbyverksamhet. Arbetare jobbade inte sällan sju dagar i veckan och hade inte tid att springa runt och sparka boll, men i takt med industrialiseringen och facklig organisering blev det ändring på det, ofta med inriktning på typiska arbetarsporter som fotboll och boxning. Här finner vi bl a Stockholms AIF som bildades 1922.

Golfklubb (GK)

Golf har också blivit något av en folksport och golfbanor finns över hela landet. I Svenska Golfförbundet finns idag 450 klubbar med sammanlagt över en halv miljon spelare. Det är en ganska dyr sport att hålla på med eftersom klubbor är dyra, liksom medlemskap och greenfee.

Idrottsföreningen Kamraterna (IFK)

Idrottsföreningen Kamraterna, IFK, är från början en idrottsförening grundad 1895. Så småningom blev kung Carl XVI Gustaf IFK:s ”Högste Beskyddare” och förste hedersledamot. Idag finns det 168 IFK-föreningar och IFK Stockholm, Göteborg osv ses som helt separata klubbar trots det gemensamma ursprunget.

Skidklubb (SK)

Skidåkning är sporter där Sverige hävdar sig gott vare sig det handlar om längdåkning eller alpint. Många skidklubbar är mycket gamla och har stor och bred verksamhet. Av naturliga skäl ligger skidklubbarna kanske tätast i Dalarna och snörika delar av Norrland, men de finns även i södra Sverige.

Nöjda kunder

Feedback från våra kunder

DelikatessKungen har samarbetat med skolklasser, sportklubbar, föreningar, ridklubbar, scoutkårer mm ända sedan starten 1992. Vi tror stenhårt på försäljning som ett sätt att finansiera klassresor och olika typer av klubbresor som träningsläger och cupresor, och lyckligtvis håller kunderna med.

Vi har goda referenser med kundbetyget 4,8/5. Inte nog med det, 98,7 % av kunderna kan tänka sig att samarbeta med oss igen, och det gör vi gärna.

Starta en försäljning

Så kan du sponsra en idrottsförening – ditt bidrag räknas

Idrottsföreningarna är som sagt mycket viktiga för det svenska föreningslivet och att de har råd och möjlighet att bedriva en livfull ungdomsverksamhet är också av största betydelse. Den som håller med kan med fördel sponsra sin lokala idrottsförening (eller andra föreningar) genom att köpa DelikatessKungens lättsålda produkter när man har möjlighet.

Starta idrottsförening – så fungerar det

Finns det ingen passande idrottsförening kan man starta en ny. Det är inte mer komplicerat än att starta någon annan typ av förening, man behöver stadgar, styrelse osv. Försök få med några personer med erfarenhet av att driva, och helst av att starta, en förening. Riksidrottsförbundet har information om hur ni går vidare.

Sveriges äldsta idrottsförening

Sveriges äldsta idrottsförening är som sagt Upsala Simsällskap som bildades år 1796 och som än idag, 228 år senare, bedriver verksamhet i Fyrishov i Uppsala och i Knivsta simhall i Knivsta mellan Uppsala och Stockholm.

Så fungerar det att driva en idrottsförening

Det är mycket som ska till för att driva en idrottsförening. Inte bara behöver man ha koll på idrottsverksamheten, man måste också sköta ekonomi, administration och ha koll på lagar och regelverk. Man kan säga att det är lite som att driva ett företag och precis som i det fallet blir det ett mer omfattande arbete ju större organisationen är.

Moms i en idrottsförening

Lagen skiljer på om ni som ideell förening bedriver ekonomisk verksamhet. Är ni inte skyldiga att betala inkomstskatt för näringsverksamhet är ni heller inte skyldiga att deklarera och betala moms på er försäljning. Det innebär att ni heller inte får dra av moms på inköp för verksamheten. Ta kontakt med Skatteverket om ni är osäkra på vad som gäller.

Försäkringar i en idrottsförening

Försäkringar är en viktig punkt för idrottsföreningar. Förutom att ni behöver försäkra era lokaler kan det finnas skäl att försäkra sina spelare. För att delta i vissa tävlingar kan ni till och med vara skyldiga att försäkra era deltagare. Riksidrottsförbundet har förhandlat fram försäkringar ihop med försäkringsbolag, så en bra start kan vara att fråga dem vad ni som idrottsförening har för möjligheter och skyldigheter.

Skatt och redovisning

I samband med att ni ska starta idrottsförening finns all anledning att ta reda på hur det fungerar med skatt och redovisning i en idrottsförening. En ideell förening, alltså en förening utan vinstintresse, kan mycket väl vara skyldiga till redovisning och deklaration även om det inte finns någon vinst att tala om, särskilt om föreningen också är arbetsgivare. Även här är det klokt att på ett tidigt stadium kontakta Riksidrottsförbundet och Skatteverket för att ta reda på hur ni ska göra.


Hur mycket vill ni tjäna?

Ger er:

kr

Fraktavgifter kan tillkomma (läs mer)

Starta er försäljning idag!

Sälj delikatesser och tjäna upp till 67 kr i vinst per produkt

Vårt koncept har genom åren visat sig ge väldigt mycket pengar till skolklasser och föreningar. Vi har hjälpt över 25 000 grupper sedan 1992 att tjäna pengar på omtyckta och lättsålda delikatesser.

Så enkelt fungerar det