En smakupplevelse utöver det vanliga!
Delikatesskungens salami är unik och finns bara hos oss. Tillverkad enligt ett familjerecept med över 100 års tradition, är varje smak en hyllning till kvalitet och hantverk.
Välj bland fem fantastiska smaker, levererade i en stilren förpackning som gör den lika vacker att ge bort som att njuta av själv. Salamin görs för hand och lufttorkas tills de är redo att ätas.
Salamin är mångsidig och passar till det mesta – på pizzan, smörgåsen, i salladen eller serverad tillsammans med oliver, bröd och ost.
Vår salami är kvalitetskontrollerad och fri från både antibiotika och MRSA, vilket, tillsammans med den utsökta smaken, gör att den är en favorit som kunder återkommer till år efter år.
Salamin har en kötthalt på minst 96% samtidigt som fetthalten inte är högre än i en vanlig hushållsost (28%) och nästintill fri från kolhydrater.
Vikt ca 650 g. Tryffelsalamin 550 g.
Salamin mår bäst i en torr miljö där det är mellan +10 till +14 grader, vilket vi rekommenderar i första hand. Generellt när det gäller lufttorkade och rökta produkter så tar de ingen skada av att ligga i rumstemperatur. I andra hand kan den även förvaras kylskåpskallt eller i frys.
Börja skiva i änden utan snöre. Vid tillverkningen fylls råvarorna i ett skinn. Detta skinn tas bort när kryddorna runt salamin förs på. Dock sitter skinnet kvar på de sista 3 cm vid ändan där snöret sitter för att salamin skall kunna färdigställas. Skinnet ska inte ätas.
Vi har valt att inte tillsätta tillsatser i salamin för att bevara den mjuk. Vår salami torkar därför olika fort beroende på årstid och den naturliga kulturen i salamin, samt vilka kryddor som omger salamin.
En del gillar en hård salami och låter den hänga i månader innan de äter den, andra gillar det inte och då kan du i förebyggande syfte frysa salamin. Salamin som legat ett tag och hårdnat går även utmärkt att använda till matlagning.
Salamin går bra att frysa upp till 6 månader. Se då till att kryddorna är helt torra innan salamin fryses för att undvika att kryddor faller av när salamin tinas.
Du kan torka salamin genom att låta den ligga i torrt utrymme utan förpackningen i 1-2 dygn.
100 g färdig salami tillverkas av ca 68 g kalkonkött och 74 g fläskkött (tryffelsalamin tillverkas av ca 148 g fläskkött).
Under rökningen och torkprocessen tappar salamin vikt och därför är den ursprungliga köttmängden högre.
Ingredienser samtliga smaker nedan, per 100 g:
74 g fläskkött, 68 g kalkonkött (förutom tryffelsalamin som tillverkas av 148 g fläskkött), salt, kryddor, glukossirap, dextros, antioxidationsmedel (natriumaskorbat), konserveringsmedel (natriumnitrit), mogningskultur, gelatin, konserveringsmedel (kaliumsorbat).
Pepparsalami: Peppar och rostad lök (glutenfri).
Kryddsalami: Peppar, röd & grön paprika, lök och vitlök.
Napolisalami: Edamerost, tomat, paprika och oregano.
Vitlökssalami: Vitlök.
Tryffelsalami: Tryffel (tuber indicum).
Näringsvärde per 100 g:
Energi 1445 kJ/348 kcal, Fett 27 g, varav mättat fett 9,5 g, Kolhydrater 1 g, varav sockerarter 1 g, Protein 27 g, Salt 4,2 g.
Kallrökt och lufttorkad.
Salamin kan innehålla spår av senap, selleri, mjölk och nötter (används inte vid denna produktion, men vid tillverkning av andra produkter hos tillverkaren).
Den är fri från smakförstärkare, färgämnen, gluten, soja och mjölprodukter.
Eftersom receptet är hemligt framgår inte alla kryddor i innehållsdeklarationen, därför har vi med hänsyn till allergier här samlat kryddor och andra ämnen som definitivt inte ingår enligt tillverkaren:
Cayennepeppar. Chili. Curry. Spansk peppar. Mandel. Ägg. Soja. Gluten. Mjöl. Färgämnen. Mjölkprotein. Ingefära. Muskotnöt. Spiskummin. Kryddpeppar. Kryddnejlika.
Druvsockret är inte gjort på vete, utan majs. Pepparsalamin innehåller inte röd lök eller paprika/paprikapulver. Rostade löken i pepparsalamin innehåller inte gluten och inte vetestärkelse (rostade löken är torkad och upphettad, inget annat).
Rökning: Salamin är kallrökt
Vikt och storlek: ca 650 gram. Tryffelsalamin: 550 g. Längd 34-38 cm.
Fetthalt: 100 g salami innehåller ca 27-29 g fett.
Hållbarhet: I regel aldrig mindre än 1 månad från leverans till kund, och går att frysa upp till 6 månader (kryddor runt salami skall vara helt torra innan produkten fryses för att inte kryddorna skall lossna vid upptining).
Tillverkningsland: Tyskland.
Köttråvaror: Tyskland.
Förvaring: Trivs bäst i 10-14 grader, men går även bra i svalare utrymme.
Få inspiration från Tom Sjöstedts salamirecept
En del undrar varför vi använder tysk salami då en del anser att Sverige har den bästa djurhållningen i världen. Självklart är det viktigt med strikta lagar, dock är det minst lika viktigt att anlita företag som sköter sig och har en human inställning till uppfödning och tillverkning.
Familjeföretaget som tillverkar salamin har anor sedan 1855 och vårt samarbete startade 1997.
Grisarna skall ha tillgång till en liggplats samt lämpligt dränerad och renliga hagar som tillåter alla djur att ligga samtidigt. Grisarna skall kunna vila och resa sig normalt. Grisarna skall kunna se andra grisar: dock i veckan före beräknad tidpunkt för grisning/förlossning kan suggor och gyltor hållas utom synhåll för artfränder. Grisar ska ha ständig tillgång till tillräckligt med material som de kan undersöka och sysselsätta sig med, såsom halm, hö, trä, sågspån, svampkompost torv eller en blandning av sådana, som inte äventyrar djurens hälsa. Golven skall vara släta, men inte hala, för att förhindra skador på grisarna.