Åk på skolresa till Boda Borg

Tra glada barn

Att åka iväg på en skolresa är alltid något spännande och skojigt som man kan längta efter och se fram emot under lång tid innan det sedan ÄNTLIGEN är dags att ge sig iväg på det hägrande äventyret. Många skolresor brukar gå till London eller Paris eller någon annan av de många storstäderna som finns ute i Europa och det måste man väl hålla med om att ett mer spännande mål för en skolresa får man leta efter. Big Ben, Madame Tussauds Vaxkabinett, Eiffeltornet, EuroDisney. Håll med om att det finns mycket att se och uppleva i dessa storstäder. Eller hur?

En skolresa är alltid ett minne som man sedan bär med sig under resten av sitt liv. Det är något som man gång på gång kan tänka tillbaka på med ett nostalgiskt leende på läpparna. En klassresa eller skolresa blir på något sätt lite av en krona på verket för en skolklass eller en grupp av elever från samma skola som kanske har hängt ihop som ler och långhalm under en ofta lång följd av år och som nu kanske kommer att skingras likt agnar för vinden. Det är ju nämligen som så att man oftast brukar åka iväg på en skolresa i nian eller under sista året på gymnasiet. En skolresa blir på så sätt en slags grande finale innan det sedan är dags att ta farväl av varann.

Boda Borg

Men många skolresor eller klassresor brukar också gå av stapeln långt tidigare än i nian. Även elever i de lägre årskurserna kan ha stort utbyte av att få åka iväg på ett äventyr. Här finns det många olika och helt enormt spännande resmål att välja bland och utan tvivel så är det som så att Boda Borg framstår som ett lysande exempel på ett resmål som passar utmärkt att åka till om man planerar en skolresa.

Här kommer lite fakta om Boda Borg: som är en typ av äventyrshus som finns i Skellefteå, Östersun, Torpshammar, Karlskoga, Oxelösund, Sävsjö, Karlskrona, Visby och faktiskt på Irland. Anläggningarna drivs som franchise.

Den första anläggningen öppnades 1995 i Torpshammar, en liten ort i närheten av Ånge cirka 5 mil från Sundsvall och var resultatet av ett ALU-projekt för att hitta nya idéer inom ramen för landsbygdsutveckling i Norrland.

Ett Boda Borg innehåller mellan 40 och 100 utmaningar sammansatta i banor om 2-5 utmaningar (rum). Principen är att man måste klara en banas första utmaning för att kunna komma in till den andra som man sedan måste klara för att komma till den tredje utmaningen osv. Det hela fungerar ungefär som ett datorspel: Man måste klara Level 1 för att komma till Level 2 för att ta sig till Level 3.

Om man misslyckas med en utmaning så är det bara att försöka igen eller välja en annan bana. Man har obegränsat med försök på sig och man kan göra banorna i valfri ordning. Allt övervakas av datorer och dörren till nästa rum låses enbart upp om man klarat uppgiften korrekt. Banorna är indelade i grön, röd och svart kategori där grön kategori innebär liten fysiskt aktivitet, röd betyder viss fysisk aktivitet och svart betyder definitiv fysisk aktivitet. Oavsett kategori finns det alltid något klurigt problem i rummen som ska lösas. För att lösa problemen krävs det både samarbete, tankeverksamhet och smidighet.

De flesta Boda Borg-anläggningar tillhandahåller även vandrarhem, mat och konferensanläggningar.

I juni 2008 köptes Boda Borg-konceptet upp av utländska finansiärer som därefter bildade det internationella företaget Boda Borg Corporation med huvudsäte i USA.