Att öppna klasskonto & sätta upp regler för klasskassan

/

Tjäna pengar

Det finns inga givna regler för en klasskassa eller för att öppna klasskonto. Ni behöver inte ens ha ett klasskonto i bank. Ni skulle kunna ha en spargris eller en låda med er klasskassa, men pengar är oftast digitala idag och det är smidigast och säkrast att ha klasskassan på ett bankkonto när ni tjänar pengar till klassen. I den här guiden tar vi upp hur ni gör att öppna ett klasskonto.

Starta en försäljning

Att tänka på innan ni öppnar ett klasskonto

Precis som när du själv skaffar ett privat bankkonto är det klokt att sätta sig ner och speca upp sina behov. Hur mycket pengar kommer det att handla om? Vilka ska ha tillgång till kontot? Hur många insättningar och uttag förväntar ni er? Hur ser insättningarna ut, är det Swish, banköverföringar eller kontantinsättningar? Vilken redovisning behöver ni ha? Allt detta påverkar era önskemål när ni ska öppna ett klasskonto. En del går att ordna och rätta till i efterhand, men har man en tydlig kravspecifikation är det lättare att komma rätt på första försöket.

Så öppnar ni ett klasskonto – steg för steg

Det är enkelt att starta ett bankkonto, klasskonton är inget undantag (inte heller lagkonton när man tjänar pengar till laget). Vanligtvis har banker inget specialkonto för skolklasser, det är ett vanligt privatkonto, bara det att pengarna tillhör klassen. Så här går det till:

  • Utse en förvaltare av klasskassan. Det kan vara en klassförälder eller lärare. Detta är ett förtroendeuppdrag som bör ges till en person som både är lämplig och villig. Det första är självklart, men underskatta inte heller vikten av att välja någon som har lust, inte den som har svårast att säga nej.
  • Kassaförvaltaren tar kontakt med banken. Har han/hon redan en kundrelation med banken ni väljer startas kontot enkelt på nätet med några få klick. Vanligtvis kan ni öppna klasskonto på mindre än 24 timmar.
  • Bestäm vilka fler som ska ha tillgång till klasskontot. Det blir ohållbart att bara ha en person och det är inte ovanligt att upp till fyra personer har förfoganderätt. Alla kontoinnehavare behöver ha en kundrelation till banken för att kunna logga in på kontot. Har de inte det sedan tidigare får de ansöka om det, vilket oftast är en ren formalitet som är snabbt avklarad.

Vilken bank ska ni öppna klasskontot med?

Ni väljer vilken bank ni vill, alla banker har bruks- och privatkonton. Enklast är såklart om det är en bank där kassaförvaltaren och så många som möjligt av övriga personer som ska ha tillgång till kontot redan är kunder, men titta också på er kravlista och se till att den bank ni väljer tillgodoser så många som möjligt av era önskemål. Tillsammans är föräldrarna i en skolklass kunder i en mängd olika banker. Jämför era erfarenheter och välj den bank som passar klassen bäst.

Se till att sätta upp regler för klasskassan när klasskontot är öppnat

Så fort två eller fler personer ska göra något gemensamt, särskilt när det handlar om pengar, är det klokt att ha ett regelverk. Det behöver inte vara krångligare än att man skriver ned det man kommit överens om på ett papper, för att undvika dålig stämning. Man kan inte förebygga alla konflikter på det sättet, men de allra flesta.

3 tips på regler för klasskassan

Bestäm om allt ska gälla alla. Om någon elev inte har möjlighet eller lust att vara delaktig i insamlingar, ska det gå att köpa sig fri? Och vad gäller om man inte vill åka med på klassresan man samlar pengar till?

Bestäm om föräldrarna ska bidra ekonomiskt. Grundregeln är att skolan ska stå för alla kostnader en skolklass har. Små kostnader kan dock betalas av elevernas föräldrar, och små pengar är också pengar. Ett gemensamt månadsspar på några tior är okej om alla är med på det.

Försök förutse allt som kan hända. Ingen kan se in i framtiden, men lägg en stund på att tänka fram vad som kan hända under den period klasskassan är aktuell. Vad händer om en elever slutar t ex, får den då ut sin andel av klasskontot? Gemensamt för allt sånt här är att framförhållning förenklar.

DelikatessKungen

Fyll på klasskontot med pengar från DelikatessKungen

Att jobba ihop med DelikatessKungen är ett lönsamt sätt att fylla på klasskontot när ni vill tjäna pengar till en klassresa eller samla pengar till föreningen. Vi står för varorna, som salami, cheddarost, chokladpraliner och olivolja. Ni säljer dem och så delar vi på vinsten. Tusentals skolklasser och föreningar har finansierat sina resor på detta sätt, en del flera gånger om.

Starta en försäljning