Åk på klassresa till Stockholms medeltidsmuseum

Stockholms stadsmur

Stockholms medeltidsmuseum skildrar Stockholms stads uppkomst och dess medeltida utveckling och är från början uppbyggt kring några fasta fornlämningar – exempelvis en del av stadsmuren från 1500-talets början som Gustav Vasa lät bygga samt en kyrkogård som tillhört det medeltida Helgeandshuset som i sin tur har gett upphov till namnet Helgeandsholmen – som grävdes fram i samband med arkeologiska undersökningar på Helgeandsholmen åren 1978-80 när man höll på med en omfattande ombyggnation av Riksdagshuset. Stockholms medeltidsmuseum är de facto beläget mitt i smeten så centralt man kan komma i vår kungliga huvudstad, precis under Riksplan och Norrbro.

Medeltidsmuseet i Stockholm har massor av spännande upplevelser att bjuda på för alla som besöker detta helt unika museum. Att kalla det för ett eldorado för alla historiefreaks är absolut inte att ta i för mycket. För den som aldrig har varit här kan upplevelsen faktiskt beskrivas som att ta klivet rakt in i en helt ny dimension. Känslan av att de facto befinna sig i det medeltida Stockholm är både spännande och märklig samt även en smula skrämmande. Det är ungefär som att åka spöktåget på ett tivoli; man vet inte vad som väntar bakom nästa krök.

Stockholms medeltidsmuseum består först och främst av en fast utställning där man får se hur stockholmarna levde och dog på medeltiden. Dessutom finns det alltid en rad andra – mer tillfälliga – utställningar som visas här. Basutställningen innehåller bland annat ett torg, en kyrka och en rådstuga kring vilka stadsbornas liv kretsade. Ett kloster med trädgård ger ytterligare en bild av det medeltida livet i Stockholm. Här finns berättelser om soldater, maktspel, krig, hantverkare och handelsmän, lekande barn och livsglädje men här finns också en mörkare och betydligt hemskare berättelse; om galgbacken och dödsstraff.

På ett pedagogiskt sätt redogörs för de källor samt metoder som möjliggör kunskapen kring stockholmarnas historia och genom spännande teknik väcks deras levnadsöden i såväl vardag som fest samt i lycka och sorg till liv. Läs mer om Stockholms medeltidsmuseum här.

Ni vet väl om att Delikatesskungen kan hjälpa er klass att tjäna pengar till klassen.