Triglavs nationalpark i Slovenien

Slovenien blev självständigt från Jugoslavien 1991. Det är ett vackert land, men märkligt nog finns där bara en enda nationalpark, att t ex jämföra med Sveriges 30. Men den de har, Triglavs nationalpark, går inte av för hackor. Hela parken är som ett enda stort vykort med milsvida skogar, djupa sjöar och höga berg. Alplandskapet tydliggörs inte minst av berget Triglav, som med sina 2 864 meter är Sloveniens högsta berg.

Triglavs nationalpark är även en turistmässig höjdare, så den skolklass som vill förlägga sin klassresa till natursköna omgivningar i Sydeuropa bör absolut ge Slovenien en chans. Detta är inte Europas mest turistvänliga nationalpark, men det betyder inte att den som väljer Triglav gör ett dåligt val, tvärtom!

På dagarna lockar fantastiska vandringsleder, en del till och med tillgängliga för rullstolsburna turister. Känner ni er mer våghalsiga kan ni prova på bergsklättring och har ni anlag för svindel kanske en båt- eller kanottur på Bohinjsjön känns mer attraktivt. Nationalparken har flera spektakulära vattenfall och andra sevärdheter, och på nätterna finns hotell, stugor och lägenheter.

Om Triglavs nationalpark känns rätt för er är det kanske dags att se till att resmålet också känns rätt för er klasskassa. Tveklöst kommer en klassresa till Slovenien kosta mer än de flesta mer närliggande alternativen, men det är inga oöverstigliga kostnader att ta sig till Triglav.

Kanske kan försäljning av delikatesser vara något. DelikatessKungen har sedan 1992 hjälpt skolklasser och andra unga gruppresenärer att förverkliga sina drömresor. Klassen tjänar pengar till skolresan genom att sälja lagrad cheddarost, dragerade vingummin och andra lättsålda läckerheter i fina presentförpackningar. Man knackar dörr och tar upp beställningar hos företag, privatpersoner i bostadsområdet, vänner och bekanta. Till er hjälp har ni DelikatessKungens tryckta försäljningsmaterial och en app som både håller ordning på försäljningen och hjälper er att sälja mer. När ni känner er färdiga med försäljningen levereras alla de sålda varorna till gruppens kontaktperson. Därefter är det bara att leverera dem till kunderna som betalar vid leverans.

En av fördelarna med upplägget är friheten. Klassen bestämmer hur man ska sälja och hur mycket tid det får ta. Eftersom ersättningen är provisionsbaserad lägger sig inte DelikatessKungen i hur många timmar ni säljer, men mer tid och energi kommer direkt att märkas på försäljningsresultatet. Därmed också i hur mycket pengar ni får till klasskassan och resan till Slovenien eller annat resmål för skolresan.