Storsjöcupen i fotboll

I Östersund spelas under en vecka i månadsskiftet juni-juli Sveriges äldsta fotbollscup för ungdomar, landets fjärde största ungdomsfotbollsturnering och enligt arrangören ”Jämtlands största evenemang” (i väntan på att Östersund äntligen ska få ja på någon av sina många OS-ansökningar).

Ja, turneringen har verkligen gamla anor och började spelas redan 1972, då under namnet Julicupen. Från början var det en ren jämtländsk cup och dessutom enbart för pojkar. 1975 bytte man namn till Storsjöcupen och bjöd in klubbar från hela landet. 33 lag ställde upp, i fyra klasser varav en flickklass. Då kom för övrigt det första utländska laget med. Det var VPS Vasa som åkte från Finland för att ge cupen lite internationell prägel. Sedan dess har lag från hela Norden, stora delar av Europa och långväga lag från Guatemala, Sydafrika, Uganda, Mongoliet, Thailand och Indien deltagit i Storjöcupen.

År 2000 sprängdes för första gången hundralagsgränsen när man kunde välkomna 106 deltagande lag. Sedan dess har cupen fortsatt att växa. Nuvarande rekord är 385 lag, men målsättningen är att man ska kunna ta emot över 400 lag genom att anlägga fler planer. Alla dessa fotbollslag genomför tillsammans en pampig invigning genom att varje år inleda veckan med att paradera genom city till Stortorget där underhållning väntar.

Vilka får vara med då? Pojkar och flickor från 12 års ålder och upp till 16. De yngsta klasserna, P-12 och F-12 spelar sjumannafotboll, övriga elvamanna. Först gruppspel, sedan slutspel. Matchtiden är 2×25 minuter, förutom i B-slutspelen fram till och med B-kvartsfinaler, då man spelar 2×20 minuter. I slutspelet spelas matcherna tills ett av lagen vinner. Vid oavgjort förlängs matchen först med 2×5 minuter ”Golden goal”, sedan med straffsparkar.

För de lag som så önskar erbjuds logi i skolsal samt frukost, lunch och middag varje dag (totalt 15 måltider). Alla cupdeltagare åker gratis inom Östersund med Stadsbussarna och med Storsjöcupens egen ”cupbuss”. Dessutom ingår minigolf i Badhusparken och andra kringaktiviteter, som exempelvis turneringens eget cupdisco.

Storsjöcupens ledord är närhet, trivsel, kamratskap, god mat, lika villkor för tjejer och killar och självfallet mycket fotboll. Låter det som något för ert lag är det hög tid att börja planera ert deltagande sommaren 2015. Om pengar är en faktor att ta hänsyn till för er (så är det ju för de flesta ideella idrottsföreningarna) kommer ett tips här. Genom att låta era spelare sälja Delikatesskungens produkter kan ni spara ihop till resan, anmälningsavgiften, maten och boendet. Så här går det till!