Edutainmentdagen på Gröna Lund

Jag är inte den ende som gått genom skolan och muttrat: ”Vad har jag för användning av det här i verkliga livet?” Det är ju så mycket enklare att tillgodogöra sig kunskaper som känns meningsfulla bortom innevarande termin. Därför är det också varje lärares stora utmaning att visa eleverna att skolböckernas text faktiskt har en praktisk betydelse för livet efter skolan.

Detta har nöjesparken Gröna Lund på Djurgården i Stockholm tagit fasta på genom att instifta Edutainmentdagen, som är en förkortning av educational entertainment (eller varför inte pedagogisk underhållning, om vi skulle få den galna idén att börja prata svenska i Sverige). Tänker man efter är ju Gröna Lund inte bara en nöjespark utan också ett stort laboratorium. Här kan Newtons lagar upplevas i praktiken, fysik, teknik och matematik levandegöras på ett helt annat sätt än vad böcker och stenciler klarar av, och vid ett särskilt teknikbord undersöker man hävstänger, pneumatik och annat svåruttalat och svårbegripligt.

I år är det dags för den sjunde upplagan av Edutainmentdagen, närmare bestämt 10 september, och den sker i samarbete med Vetenskapens Hus och Nationellt Resurscentrum för Fysik. Målgruppen är gymnasieelever och elever på högstadiet, årskurs 7-9. Portarna slås upp klockan 12 för vetenskapliga studier på ett helt unikt sätt fram till klockan 15 när Grönan öppnar för allmänheten.

Ännu tidigare, redan 15 juni, får lärarna en egen dag på Gröna Lund, då de får testa och diskutera attraktionerna på Edutainmentdagen. Sedan har de hela sommaren på sig att klura ut hur undervisningen på skolan ska smälta ihop med denna utflykt. Något annat man måste fundera över är om och hur man ska göra något annat roligt med klassen när man ändå är i Stockholm. Det känns ju t ex ganska logiskt att fortsätta att ha lite mer ovetenskapligt kul på Gröna Lund när man ändå är där.

Men så är det ju det där med pengar. Inträdet på Edutainmentdagen är bara 100 kronor per elev, och lärarna går in alldeles gratis, men ni vet hur det blir. Man ska äta, både mat och sockervadd. Man tar en tur med Djurgårdsfärjan, det ska åkas tåg och buss och kostnaderna drar iväg. Lyckligtvis finns en lösning. Delikatesskungen har ända sedan 1992 samarbetat med skolklasser, idrottsklubbar och föreningar. Ni säljer och levererar våra lättsålda produkter till grannar och vänner och tjänar i gengäld pengar till klasskassan, så att ni har råd med skolresor och utflykter. Så här funkar det!