Åhus Beachhandboll Festival

På stranden i Åhus i nordöstra Skåne, strax söder om Kristianstad, inträffar varje sommar sedan 1997 en jättestor handbollsturnering. Handboll brukar ju vanligtvis spelas inomhus, men det är väl trist att vara inne när det är fint väder. Detta är ”Handbollssveriges hetaste samlingspunkt” enligt arrangörerna Åhus Handboll, IFK Kristianstad och H43 Lund. I år spelas Åhus Beachhandboll Festival 10-18 juli och sista anmälningsdagen är 4 juni.

Turneringen är öppen för flickor och pojkar födda 2006 och hela vägen upp till seniorer. Här finns också en företagsklass och en sponsorklass där festivalens sponsorer spelar tillsammans med utlottade kändisar. Några siffror: 1 100 lag med sammanlagt 12 000 spelare från 130 klubbar spelar 6 000 matcher på 19 planer under 9 dagar och alltihop övervakas av 75 000 besökare.

I grunden används Svenska Handbollsförbundets regler för inomhushandboll. Varje lag har tre utespelare plus målvakt på plan och maximalt sex avbytare. Först blir det gruppspel med 10-12 lag per grupp, sedan A-, B- och i vissa fall C-slutspel. Matchtiden är 1×10 minuter och vid lika resultat i slutspelet gäller ”sudden death” tills ett av lagen går segrande ur striden.

När så många människor ska samlas på en och samma plats kan det bli knepigt att hitta boende åt alla, men i Åhus och Kristianstad finns hotell, vandrarhem, skolsalar, scoutstugor, fritidsgårdar, klubbstugor och campingplatser, så här finns sovplatser i alla prisklasser.

Hur tar man sig dit då? Vill man åka med kollektiva färdmedel kan man exempelvis flyga till Kastrup/Köpenhamn. Därifrån tar det två timmar med tåg och buss, som man ju också kan välja för hela resvägen genom att åka tåg eller buss till Kristianstad och därifrån Skånetrafikens bussar till Åhus. Åker man med egen bil eller buss finns parkeringsplatser i Åhus Hamn, vid Åhus idrottsplats och Hotell Åhus Strand. Väl framme kan man varje dag nyttja arrangörernas festivalbuss mellan boendet och festivalområdet via shoppingstråk och restauranger.

Shopping och mat kostar naturligtvis lite pengar, liksom boende, resa och startavgift, så kanske behöver ni tjäna pengar till laget för att helt och fullt kunna fokusera på handboll i sommar (och sol, bad och glass såklart). Ett enkelt och roligt sätt att fylla på lagkassan är att sälja cheddarost, salami, olivolja, dragerad lakrits & mandlar, balsamvinäger och praliner i samarbete med Delikatesskungen. Ni kommer märka att det nästan är lika kul att samla pengar till laget som att spela handboll. Så här gör man!