Klassresa till parken Zoo i Eskilstuna

Det bor runt hundratusen invånare i Eskilstuna, en historiskt viktig industristad med företag som ASSA och Bolinder-Munktell (senare Volvo BM). Härifrån kommer också kändisar som Fredrik Lindström, Yvonne Ryding (Miss Universum 1984) och inte minst popgruppen Kent.

Fast det är en sak till Eskilstuna är känt för, nämligen djurparken och nöjesanläggningen Parken Zoo, ett mycket populärt resmål för skolutflykter. Enklaste sättet att ta sig dit (ja, lite beroende på varifrån ni kommer givetvis) är att ta tåget till Eskilstuna. Tjugo minuters promenad från stationen ligger Parken Zoo, men vill ni inte gå finns det också två busslinjer som kör samma sträcka.

Eftersom man precis som alla landets större djurparker är vana vid skolbesök har man byggt upp mycket av parkens utbud kring dessa. Här har man t ex flera smarta paketerbjudanden för skolklasser och andra barngrupper, med bl a zooskola, lek- och lärområdet Kalle Kunskaps Ordköping och utställningen Dinosauriernas tid. Och så åkband, lunch, popcorn och annat viktigt.

Parken Zoo erbjuder också guidade turer och specialvisningar med rovdjursmatning. För trots alla kringaktiviteter och artistuppträdanden är det ju djuren som utgör parkens stora dragningskraft, och här försöker man tillgodose alla smaker. Här finns t ex de stora och farliga djuren, som lejon, tiger, gepard, jaguar, alligator och diverse ormar. De udda djuren, som afrikansk dvärgget, binturong, gulbröstad kapucin, jättemyrslok och låglandstapir. De gulliga djuren, marsvin, sköldpadda, får och kanin. Här finns också världens tråkigaste djur, den vandrande pinnen. De har säkert dolda kvaliteter, men ack så trista!

Fick ni nog av promenaden från tågstationen kan ni välja att ta det eldrivna rundturståget Zoo-expressen, som stannar vid Asienpaviljongen, Pampas och Lilla Zoo. En tågbiljett för Zoo-expressen gäller hela dagen.

Blir ni hungriga av att titta på djur finns flera olika restauranger och kaféer, som Pannkakshuset, Korvbaren och glasskiosken Pampas Helado. Innan hemfärd kan ni ta ett svalkande dopp på Parkenbadet som har tre tempererade bassänger, gott om fria ytor och en beachvolleyplan.

Om ni alls vill åka hem alltså! På Parken Zoo finns både en stugby och en campingplats. Föredrar ni att bo på hotell finns flera i Eskilstuna, många av dem med ett paketerbjudande för boende och inträde på Parken Zoo.

Oavsett hur ni lägger upp ert djurparksbesök brukar det alltid finnas plats för mer pengar i klasskassan. Ett sätt att fylla på den är att sälja Delikatesskungens produkter. Andra som gjort det har följande att säga om samarbetet.