Klassresa till Borås

Många gör misstaget att vifta bort Borås som en ointressant förort till Göteborg, men Borås, som faktiskt är Sveriges fjortonde största stad med knappt sjuttiotusen invånare, duger faktiskt för ett längre besök än genom fönstret på tågkupén

Här sker t ex många kultur- och sportevenemang. I sommar har Borås stått värd för den så kallade SM-veckan med sporter som friidrott, cykel, brottning och rally. På Borås Arena spelar Elfsborg allsvensk fotboll. På Parkteaterns scen står titt som tätt den svenska musikeliten med eller utan komp från Borås Symfoniorkester.

Den stora anledningen att Borås lämpar sig för en skolresa är dock att den passar bra för egna aktiviteter. Här finns hela 22 friluftsbad, många utrustade med grillplatser, klätternät och beachvolleyboll, Kransmossens hinderbana och otaliga elljusspår och vandringsleder.

Ett besök på Borås Djurpark är snudd på obligatoriskt. Här finns våra svenska vilda djur som brunbjörn, järv och varg, men också mer exotiska kusiner som lejon, orangutanger och noshörningar. På zooskolan kan eleverna få en lite djupare utbildning på lagom nivå för den klass man går i. En guidad tur på 1,5 timme går också att ordna. Om ni vill kan ni faktiskt köpa ett helt skolresepaket via Borås Turistbyrå där inträde till djurparken, aktiviteter, mat och boende på vandrarhem eller camping ingår.

Vi som är lite äldre minns Borås som Sveriges mest kända textilstad. Tyvärr har mycket av detta kulturarv försvunnit i takt med att asiaterna började sy kläder till en bråkdel av priset. Men än finns rester av Borås textil- och postorderklädshistoria. Åtminstone på Textilmuseet på Textile Fashion Center, mitt i Borås. Här har man utställningar och dagliga visningar av allt från tyg till maskiner via hattar, skor och väskor, från 1900-talets början fram till idag. Man kan t o m få prova på lite eget skapande med hjälp av symaskiner och vävstolar.

Så ta med klassen till Västergötlands pärla, knallarnas hemvist, staden som aldrig sover – Borås, Borås!

Möjligheterna är som synes obegränsade, men tyvärr är väl inget alternativ helt gratis. Därför kan ett samarbete med Delikatesskungen bli den pusselbit som får klassresan att gå ihop ekonomiskt. Några grupper som redan provat att sälja Delikatesskungens produkter mot provision har uttalat sig här!