Åk på Göteborg Cup i fotboll

Göteborg Cup har anordnat idrottsturneringar enda sedan 1970-talet. Fotbollsturneringen Göteborg Cup (cupen finns för innebandy och handboll också) arrangeras i månadsskiftet maj-juni, på konstgräs i stadsdelen Kviberg. Första gången turneringen spelades var 1980, och nu deltar över 200 lag varje år i åldersgrupper från 10 till 19 år, både pojk- och flicklag. I de yngsta klasserna är det sjumannalag och 2×20 minuters speltid som gäller, men från 13 år och uppåt ett fullt elvamannalag och 2×25 minuter.

Turneringen arrangeras i samarbete mellan IFK Göteborg och IF Warta. Den förstnämnda behöver kanske ingen närmare presentation. Idrottsföreningen Kamraterna, ”Blåvitt” eller ”Änglarna” grundades för 110 år sedan, 1904, och är utan tvekan Sveriges mest framgångsriak fotbollsklubb. Under 1980-talet var herrarnas A-lag snudd på synonymt med landslagets laguppställning.

IF Warta är nog inte lika känt. Föreningen bildades 1929 och namnet kommer från en båt som på den tiden låg förtöjd i Sannegårdshamnen. Från början stod det mest gymnastik och terränglöpning på programmet, men snart nog blev man också en fotbollsklubb, även om man aldrig kommit upp i IFK Göteborgs nivå.

I samband med anmälan till Göteborgs Cup kan ni också boka tre nätters övernattning i skola (i klassrum eller idrottssalar) och måltider. Arrangörerna kan också anordna hämtning från Göteborgs centralstation eller Stenaterminalen. Köper man boende genom Göteborg Cup ingår ett gästkort, som innehåller fria buss- och spårvagnsresor inom hela Göteborgs kommun, resa med sightseingbåten ”Paddan”, bussightseeing, entrébiljetter till flera museer och inte minst till Liseberg med nybyggda berg- och dalbanan Helix:

Gästkortet går också att köpa separat för det lag som väljer att ordna sitt boende på annat sätt. Förresten kan arrangören erbjuda rabatter på flera hotell och vandrarhem.

Priser utgår till de bästa lagen, men också individuella priser i varje åldersklass. Utöver detta får den förening som lyckas bäst ett särskilt hederspris. Och ära såklart!

Sista anmälningsdag brukar vara i slutet av april, så än finns det gott om tid. Behöver ert lag eller klubb hjälp med finansieringen av resan bör ni kanske ändå ha lite mer framförhållning än så. Ett enkelt och roligt sätt att få råd med detta och andra tävlingsäventyr är att sälja Delikatesskungens lättsålda produkter till släkt, vänner, föräldrarnas arbetskamrater och farfars hemhjälp (här sätter endast fantasin gränser). Mer om hur det går till kan man läsa här!